Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Mediului vede de 110 ori mai puține păduri tăiate decât Inventarul Forestier Național

Ministerul Mediului declară că în ultimii cinci ani s-au tăiat ilegal doar puțin peste 2.600 de hectare de păduri din România. Acestea sunt datele transmise de oficiali la cererea Euronews România. Experții de mediu consideră, însă, că cifra reprezintă doar 1% din suprafața reală care se taie ilegal anual în țara noastră.

În ultimii cinci ani au fost furați aproape 900.000 de mc de lemn din pădurile României. Asta potrivit ministerului mediului. 

Conform Inventarului Forestier Național, unui hectar de pădure îi corespund aproximativ 340 de metri cub de lemn. Asta înseamnă că aproape 2.650 de hectare de pădure au fost rase de pe fața pământului, fără acte, în ultimii cinci ani, adică puțin mai mult decat suprafata pădurii Cernica de la marginea bucurestiului.

530 de hectare de păduri sunt tăiate ilegal în fiecare an

Datele Ministerului arăta că în medie ar fi tăiate ilegal aproximativ 530 de hectare de păduri în fiecare an. Experții de mediu spun că raportat la datele din Inventarul Forestier Național, cifra reală ar fi de peste 100 de ori mai mare. Altfel spus, o suprafață de 27 de ori mai mare decât cea a Pădurii Cernica.

Ciprian Gălușcă, Greenpeace: ”Avem Inventarul Forestier Național care s-a terminat în 2018, care la momentul respectiv, care ne-a spus că din pădure, în fiecare an dispar 20.000.000 de mc fără acte, asta adițional față de cei 19 milioane de mc tăiați legal cu acte deci. Cu alte cuvinte, autoritățile din zona de control reușesc să surprindă 1% din totalul tăierilor ilegale din România.”

Secretarul de Stat în Ministerul Mediului, Sorin Banciu, recunoaște că cifrele oficiale nu arată amploarea fenomenului, dar spune că nici cele din Inventarul Forestier Național nu reflectă realitatea.

Sorin Banciu, Secretar de Stat Ministerul Mediului: ”Discutăm deja de niște statistici vechi. Nu aș vrea să le iau în considerare că avem de 100 de ori mai mult. Mi se pare că sunt abordări foarte, foarte exagerate.”

Oficialul de la Mediu se raportează, însă, la datele din Inventarul Forestier Național atunci când laudă performanțele ministerului.

Sorin Banciu, Secretar de Stat Ministerul Mediului: ”Dacă discutăm undeva la 200.000 de mc raportat la o cifră oficială de 20 de milioane de lemn recoltat ilegal vorbim de niște cifre destul de reduse și de o tendință de descreștere a acestor volume de tăieri ilegale.” 

Experții de mediu spun că sunt și alte semne care arată că cei 20 de milioane de mc furați anual sunt reali.

Ciprian Gălușcă, Greenpeace: ”Avem peste trei milioane de gospodării care se încălzesc cu lemn în România, asta înseamnă cel puțin un consum de 16 milioane de mc. Ori noi avem o exploatare legală de 19 milioane de mc și atunci se pune întrebarea: cheresteaua și mobilă din ce lemn se produc?” 

Deși furtul de lemne din pădurile din România este un fenomen recunoscut și la nivel european, datele trimise de Ministerului Mediului arată că în ultimii cinci ani, hoții de lemne care au fost prinși, au adus prejudicii de mai puțin de 70 de milioane de euro.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE