Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proiect: Acces nou în păduri, inclusiv în afara zonelor amenajate şi traseelor marcate

Potrivit unui proiect inițiat de formațiunea politică USR accesul în pădure va fi permis şi în afara zonelor amenajate şi a potecilor marcate.

Conform legislaţiei îm vigoare, accesul public pedestru în pădure este permis "numai în zone amenajate, pe trasee şi poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere şi în pădurile cu funcţii de protecţie, predominant sociale", a precizat USR, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES.

Ca urmare, în majoritatea cazurilor, "pădurile sunt închise, în realitate, publicului larg", pentru că "doar un număr infim" au trasee marcate sau sunt considerate cu rol predominant social.

Proiectul propune modificarea Codului silvic, astfel încât să prevadă doar faptul că "accesul public pedestru în pădure este permis, pe răspunderea celui care intră în pădure".

Conform USR, această prevedere există "în numeroase alte state membre" UE, iar în unele ţări accesul la natură are rang constituţional.

„Pădurea este un bun de interes naţional. Trebuie ca toţi să ne bucurăm de ea şi, în acelaşi timp, toţi trebuie să o protejăm. Proiectul legislativ pe care l-am iniţiat aduce în atenţie un lucru simplu, pe care noi toţi vrem să-l putem face: să ne bucurăm de natură, de aer curat şi să putem proteja pădurea.

Proiectul aduce libertatea de a te plimba prin pădure, dar îţi cere responsabilitate şi atenţie atunci când o faci. Ne gândim să aducem în atenţia Ministerului Mediului crearea unei aplicaţii prin care să putem afla frumuseţea şi beneficiile locului, dar şi pericolele la care ne putem expune. Toate amenajamentele sunt în format GIS şi crearea unei asemenea aplicaţii nu va fi foarte complicat”, a precizat Aurel Oprinoiu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE