Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mercurul din produsele electronice și dentare, un pericol pentru sănătate. Parlamentul European va interzice folosirea substanței din 2025

Mercurul din produsele electrice și electronice, dar și cel din amalgamul dentar, un material folosit la plombarea măselelor, ar putea fi interzis din 2025 în Uniunea Europeană. Parlamentul European dezbate acest lucru și ar putea adopta interdicția de a fi produse și vândute aceste lucruri care conțin mercur, extrem de periculos pentru sănătatea oamenilor și mediul înconjurător. Datorită eliminării mercurului din aceste produse, poluarea ar putea fi redusă.

Mercurul, o substanță toxică, încă este folosit în ecrane de laptop, lămpi, baterii, întrerupătoare sau chiar la unele mașini de spălat, congelatoare și uscătoare de rufe de generație veche. Însă, din 2025, producătorii de echipamente electrice și electronice ar putea fi obligați să înlocuiască mercurul cu materiale mai scumpe, dacă Parlamentul European va interzice utilizarea lui. Asociația Respo DEEE susține că populația trebuie să fie mai bine informată despre cum este bine să recicleze aparatura din casă care conține mercur.

Cristian Pocol, președintele Asociației Respo DEEE: ”Echipamentele electrice care nu-și mai îndeplinesc funcția trebuie să ajungă într-un centru de colectare autorizat. Ele sunt verificate dacă pot fi reparate să primească o nouă viață sau ajung într-un centru de reciclare. Aceste centre sunt fie magazinele care vând echipamente noi, fie centrele autorizate de pe raza localității care locuiesc sau operatorul de salubritate.”

Mercurul, folosit în plombarea măselelor

Mercur se găsește și în compoziția amalgamului dentar, care este folosit la plombarea măselelor. Dacă statele Uniunii Europene decid să sprijine eliminarea amalgamului dentar, 10 tone de mercur ar putea să nu mai ajungă în mediul înconjurător până în 2030, spune Parlamentul European. Medicii stomatologi susțin că amalgamul dentar nu se mai folosește atât de des la noi în țară. În Europa este încă utilizat în Franța și Marea Britanie la pacienții asistați social.

Alexandru Hioară, medic stomatolog de pe cabinet: ”Mercurul folosit împreună cu argintul, cuprul, staniul și zincul, acestea formează componența amalgamului, nu sunt foarte foarte indicate pentru obturațiile coronare. Mulți pacienți au fost vizibil afectați, pentru că partea coronară prinde o culoare negricioasă, chiar așa se exprimă ei. Acum compozitele sunt mult mai upgradate la cerințele pacienților și la dorințele și doleanțele medicilor și avem cu ce schimba amalgamul, care nu este nici estetic.” 

Vânzarea produselor cu mercur, interzisă în România

Deși la noi în țară este interzisă prin lege fabricarea și vânzarea produselor cu mercur, pe internet încă se vând la liber termometre care conțin această substanță. Am făcut un experiment și am încercat și noi să cumpărăm unul.

Specialiștii avertizează că mercurul, care nu este menținut într-un circuit sigur, poate avea efecte grave asupra sănătății și a mediului înconjurător.

Radu Țincu, medic toxicolog: ”Mercurul este o substanță bioacumulabilă. Odată ce ne expunem în fiecare zi la doze mici de mercur, ele se acumulează în diferite organe, în creier și organismul nu are capacitatea să îl elimine. Mercurul produce o serie de probleme neurologice, neurocognitive afectează memoria, gândirea. Mercurul este o substanță bioacumulabilă. Odată ce ne expunem în fiecare zi la doze mici de mercur, ele se acumulează în diferite organe, în creier și organismul nu are capacitatea să îl elimine. Mercurul produce o serie de probleme neurologice, neurocognitive afectează memoria, gândirea.” 

Oamenii care au termometre cu mercur pot apela la firme autorizate care vor distruge obiectele contra cost. În cazul în care termometrul s-a spart, cetățenii trebuie să sune la 112, iar la fața locului se vor deplasa polițiștii și pompierii să strângă substanța toxică.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE