Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Substanțele chimice „permanente”, găsite în apa de ploaie și laptele matern

Publicat de: Mirabela Vasile

Investitorii care gestionează active în valoare de aproape 8 trilioane de euro au solicitat celor mai mari companii chimice din lume să elimine treptat utilizarea așa-numitelor "substanțe chimice permanente".

Substanțele chimice permanente - cunoscute și sub numele de PFAS sau substanțe perfluoroalchilice și polifluoroalchilice - sunt folosite în orice, de la produse cosmetice la ustensile de bucătărie. Acestea sunt extrem de răspândite, fiind găsite în orice, de la apa de ploaie la laptele matern.

Aceste substanțe artificiale periculoase au fost asociate cu boli, inclusiv cancer și leziuni hepatice.

Pe măsură ce crește gradul de conștientizare cu privire la potențialele riscuri pentru sănătate ale PFAS, 47 de administratori de active - responsabili pentru investiții în valoare de 7 700 de miliarde de euro - au scris la peste 50 de companii, îndemnându-le să elimine treptat aceste substanțe chimice.

„Vă încurajăm să conduceți, nu să fiți conduși, prin eliminarea treptată și înlocuirea acestor substanțe chimice", se arată în scrisoarea lor.

Scrisoarea avertizează asupra "riscului financiar" și a "implicațiilor asupra performanțelor companiilor", în condițiile în care cetățenii obișnuiți încep să deschidă procese împotriva producătorilor de substanțe chimice.

Ce sunt PFAS?

PFAS sunt cunoscute ca substanțe chimice permanente, deoarece rămân în mediul înconjurător pentru o perioadă incredibil de lungă.

Aceste substanțe chimice fabricate de om au lanțuri de atomi de carbon și fluor legați între ei. Deoarece legătura dintre carbon și fluor este una dintre cele mai puternice care există, unele dintre aceste substanțe chimice nu se vor descompune timp de mai mult de 1.000 de ani.

Un studiu realizat la începutul acestui an a descoperit aceste substanțe în apa de ploaie în majoritatea locurilor de pe planetă - inclusiv în Antarctica. O altă analiză recentă a descoperit substanțele chimice toxice în laptele matern.

Oamenii de știință au legat substanțele chimice de problemele de fertilitate, de riscul crescut de cancer și de întârzieri în dezvoltarea copiilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE