Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mai multe substanțe toxice, găsite în jucăriile din UE

Jucăriile de baie, păpușile, costumele cu părți din plastic moale, covorașele de joacă, figurinele de acțiune și jucăriile pentru copii sunt doar câteva dintre obiectele care încalcă legea în cadrul unui proiect realizat de autoritățile naționale de aplicare a legii sub supravegherea agenției UE.

Din cele aproximativ 2.400 de produse de consum verificate în timpul procesului, peste 400 au fost găsite neconforme cu legislația UE. Jucăriile au fost desemnate ca fiind bunurile cu al doilea cel mai ridicat nivel de neconformitate, după produsele electronice.

Ce substanțe periculoase pot fi găsite în jucării

"În ceea ce privește substanțele periculoase, am găsit în jucării perturbatori endocrini, cum ar fi [forme de] parafină clorurată în părțile din plastic moale și ftalați - aceștia, din păcate, destul de comuni în păpuși - care pot afecta fertilitatea", a declarat pentru Euronews Next Maciej Baranski, oficial al ECHA.

El a adăugat că aceste substanțe sunt, de asemenea, poluanți organici persistenți, ceea ce înseamnă că se acumulează în mediu și rămân toxice pentru sănătatea umană chiar și după ce sunt eliminate.

"Când ne uităm la jucăriile electrice, totuși, plumbul a fost de departe cea mai mare problemă", a continuat Baranski.

Plumbul este o substanță cancerigenă și restricționată, folosită încă în punctele de lipire ale unor bunuri electronice. "Ca orice alt dispozitiv electric, trebuie să îl dezasamblați pentru a intra în contact cu plumbul. Cu toate acestea, copiii ar putea sparge aceste produse", a spus el.

Al treilea grup neconform s-a dovedit a fi cel al dispozitivelor sportive, cum ar fi covorașele de yoga, mânerele pentru echipamentele de gimnastică și mănușile de bicicletă - un alt veșnic veșnic în ceea ce privește cadourile de Crăciun pentru cei ceva mai maturi.

"În această categorie, am găsit, de asemenea, hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), o altă substanță cancerigenă, în părțile din cauciuc ale acestor produse", a spus Baranski.

Agenția UE avertizează, de asemenea, cu privire la produsele de modă, cum ar fi gențile, bijuteriile, curelele și pantofii, care ar trebui să facă obiectul unei examinări stricte din cauza părților din plastic moale din componentele din piele falsă și a aliajelor metalice care conțin un alt agent cancerigen, cadmiul.

Strategia UE privind substanțele chimice

Contactat de Euronews, comisarul european pentru mediu, Virginijus Sinkevičius, a subliniat că, în ciuda concluziilor raportului ECHA publicat la 13 decembrie, consumatorii europeni beneficiază de cel mai înalt nivel de protecție împotriva substanțelor nocive și toxice.

"UE este lider în ceea ce privește reglementarea utilizării substanțelor chimice nocive, inclusiv a substanțelor cancerigene, în bunurile de consum - cum ar fi în aparatele electronice, echipamentele sportive, jucăriile și articolele de modă - și se lucrează în continuare pentru a consolida și mai mult protecția împotriva altor substanțe nocive", a declarat acesta.

Strategia UE în domeniul substanțelor chimice pentru durabilitate, lansată în octombrie 2020, a anunțat o abordare de toleranță zero în ceea ce privește nerespectarea normelor UE în materie de substanțe chimice și consolidarea aplicării legii la frontierele UE.

Cu toate acestea, principala componentă a strategiei, revizuirea normelor UE privind substanțele chimice (REACH), a fost pusă în așteptare după mai multe amânări și, în cele din urmă, a fost amânată până la următorul mandat legislativ.

"Consumatorii merită o viață fără substanțe toxice. Acest lucru necesită ca legislatorii să transforme strategia UE privind substanțele chimice în realitate", a declarat pentru Euronews Laurens Rutten de la Asociația Consumatorilor din UE BEUC.

Protejarea consumatorilor de substanțele periculoase depășește legislația principală privind substanțele chimice, cuprinzând alte domenii de politică.

Rutten a subliniat că reforma în curs de desfășurare a politicii vamale a UE ar putea fi, de asemenea, o parte a soluției, deoarece ar contribui la prevenirea apariției produselor periculoase pe piața UE.

Rapoartele ECHA au constatat o diferență semnificativă între produsele provenite din Spațiul Economic European (care include UE-27, Norvegia, Islanda și Liechtenstein), unde neconformitatea a fost de 8%, și cele provenite din afara UE, unde aceasta a fost mai mult decât dublă, de 21%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE