Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maratonul Resuscitării, la Brașov. 60 de medici SMURD i-au învățat pe oameni cum să acorde primul ajutor

Acordarea primului ajutor poate face difereța între viață și moarte. Așa că, tehnicile pentru salvarea vieții pot fi utile oricui, mai ales că în situații critice fiecare secundă contează. Brașovenii au ocazia să învețe cum să acorde primul ajutor printr-o serie de cursuri desfășurate la Maratonul Resuscitării. La eveniment participă 60 de medici SMURD, asistenți și voluntari.

În România, acordarea primului ajutor în caz de stop cardio respirator, până vine ambulanța, este un eveniment extrem de rar. Mulți oamenii nu știu să acorde primul ajutor.

Șansele scad după primele 10 minute, în lipsa ajutorului

Pentru a învăța primele manevre de resuscitare în caz de urgență, mai mulți cursanți participă în acest sfârșit de săptămână la prima ediție a Maratonului Resuscitării organizat de SMURD Brașov.

Radu Rotaru medic SMURD: "Avem peste 60 de colegi din toata țara de la principalele centre UPU SMURD, medici, asistenți, pompieri, paramedici, voluntari SMURD care au venit astăzi aici aici să învețe brașovenii cum să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator la adulți."

Specialiștii spun că, dacă în 10 minute pacinetului nu i se fac compresii toracice, șansele de supraviețuire până când ajunge echipajul de urgență la fața locului sunt din ce în ce mai mici.

Doru Grămescu, coordonator ISU Mehedinți: "Cei din Comisia Europeană au stabilit ca 30 de compresiuni și două insuflații sunt mai eficiente decât dacă ar face continuu acele compresiuni. De fapt, ce facem prin aceste compresiuni, ca o paranteză, nu facem decât să menținem în viață organele vitale: inima și creierul."

Ce spun participanții

"Este foarte util, este greu, dar merită fiindcă se pot salva vieți."

"Eu am avut în familie decedați din cauza inimii și nu prea am știut ce să facem. Și acum, sper să-i ajutăm pe domnii doctori cu cât putem."

"Eu zic ca am învățat ceva foarte important. Demult am vrut să particip la un prim ajutor; noi am avut și un caz printre prieteni."

Peste jumătate dintre decesele suferite în urma unui stop cardio-respirator ar putea fi evitate, dacă s-ar cunoaşte manevrele de resuscitare, arată datele statistice la nivel european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE