Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursurile de prim ajutor, tot mai căutate. Un astfel de curs costă 200 de lei și durează trei ore

Tot mai mulți români se înscriu la cursuri de prim ajutor, care pot face diferența între viață și moarte. În primii doi ani ai pandemiei, astfel de training-uri de specialitate au fost suspendate. Acum, spre ele se îndreaptă în special tinerii și proaspeții părinți, care vor să învețe cum să ofere ajutor în caz de urgență. Nu este, însă, suficient, spun specialiștii. Studiile arată că în continuare, peste 80% dintre români nu știu să acorde primul ajutor.

Ce faci când cel de lângă tine are nevoie de prim-ajutor? Este întrebarea pe care și-au pus-o și acești tineri, care acum învață cum să scape de frica de a resuscita un om.

Mihai urmează două cursuri - cel pentru adulți și cel pentru acordarea de prim ajutor bebelușilor și copiilor.

„Urmează să iau carnetul de conducere. Mi s-a părut important să am o pregătire de tipul ăsta. Iar al doilea curs îl caut de câteva luni, cred că de un an de zile, dar nu am avut timpul să mă mobilizez. Motivul e că am devenit tată. Toate temerile cred că sunt mai mari când ești responsabil pentru altcineva decât pentru propria persoană, devii mult mai angajat, să spunem, în a fi precaut”, spune Mihai Savin - cursant.

Specialiștii îi învață pe cursanți cum să bandajeze o rană, ce să facă în cazul în care cineva înghite substanțe periculoase sau face o criză de epilepsie, suferă un șoc alergic, ori este mușcat de un animal.

Ce spun cursanții

„E necesar să știm pașii de bază în situații neprevăzute.”

„Prioritatea o are viața.”

„Mi se pare foarte important să știi să acorzi primul ajutor. Te poți întâlni cu o situație din aceasta în fiecare zi și dacă nu știi cum să faci fața, poate fi foarte dificil.”

Serviciul Voluntar de Ambulanță din Iași organizează cursuri de prim ajutor o dată pe lună. Acum, toate locurile sunt ocupate, după aproape doi ani de suspendare din cauza pandemiei. Dacă în 2019 și 2020, voluntarii acestui ONG instruiau cam 4.760 de români în toată țara, la jumătatea acestui an cifra trecea deja de 5.300.

„Există și mituri privind acordarea primul ajutor la arsuri, cum ar fi dezbrăcarea victimei imediat. Această manevră este total interzisă deoarece poate agrava situația victimei. Marea majoritate a tragediilor de aici pornesc de la stopurile cardio-respiratorii, persoanele nu sunt resuscitate la timp”, avertizează Marius Benchea - manager Serviciul Voluntar de Ambulanță Iași

Astfel de cursuri sunt organizate în Iași, Suceava, Bacău și Neamț, durează trei ore și costă 200 de lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE