Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să ne protejăm de caniculă și să rămânem hidratați

A crescut numărul apelurilor la 112. Medicii ambulanțieri spun că au avut cu 37% mai multe cereri față de luna trecută. Peste 5.600 de persoane din Capitală au cerut ajutor, iar dintre acestea, 50 de persoane au leșinat din cauza căldurii. În plus, în centrul Capitalei lipsesc corturile de prim ajutor. 

Cum ne protejăm de caniculă?

“În zilele caniculare, va trebui să avem grijă ca în intervalul 11.00-18.00 să nu facem expuneri voluntare la soare, să nu facem plajă, să nu facem efort fizic în soare. Când plecăm de acasă, vom purta haine ample, lejere, din fibre naturale, de culoare deschisă, care să acopere cât mai mult din corp.

Capul trebuie protejat cu pălărie, șapcă sau umbrelă de soare.

Ne hidratăm cu minimum un litru și jumătate de apă, ceai neîndulcit sau foarte puțin îndulcit, sucuri naturale. Evităm băuturile foarte dulci și cele cu un conținut ridicat de cofeină și băuturile alcoolice. Acestea cresc diureza, elimină apa din organism și accentuează deshidratarea.

O grijă specială trebuie acordată și persoanelor dependente de noi, adulții, precum sugarii, copiii mici, cei cu dizabilități”, a declarat Alis Grasu, manager al Serviciului de Ambulanță București-Ilfov.

În Capitală, temperaturi de 40 de grade Celsius

La nivelul Capitalei, duminică, 24 iulie, se vor atinge 39 - 40 de grade Celsius, iar pentru luni, 25 iulie, sunt estimate în jur de 34 de grade. Minimele termice vor fi de 18 - 21 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi averse).

Temperaturile ridicate persistă

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Potrivit ANM, duminică şi luni, este în vigoare un Cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat în regiunile sudice şi sud-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade Celsius.

De marţi, 26 iulie, valul de căldură se va extinde din nou şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE