Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat în 15 judeţe, inclusiv în Capitală

România este sub cod portocaliu și galben de caniculă. Dacă mâine vreme va fi ceva mai puțin călduroasă, restul săptămânii viitoare este posibil să avem parte de un nou cod roșu de temperaturi extreme. În plus, azi s-ar putea să vină furtuni cu grindină.

„Valul de căldură se mută azi în sud și sud-est unde estimăm temperaturi maxime între 38-40 de grade Celsius. În Lunca Dunării și în Capitală, temperaturile vor atinge și 42 de grade. Sunt așteptate și manifestări de instabilitate atmosferică. Dinspre Europa centrală avanseasză o masă de aer mai rece în nord, unde în a doua parte a zilei sunt așteptate rafale de vânt de 60-80 km/h, local averse, descărcări electrice și chiar vijelii și căderi de grindină, care vor apărea spre orele serii. Diseară ne așteptăm la furtuni destul de violente în unele zone ale țării și foarte probabil vom emite avertizări de instabilitate. Marți și miercuri valul de căldură se va intensifica din nou cu maxime de 39-40 de grade Celsius, mai ales în partea de sud-vest a țării”, a explicat Mihai Huștiu, meteorolog ANM.

Cod portocaliu de caniculă în 15 județe

Zone din 15 judeţe situate în sudul şi sud-estul ţării, inclusiv Capitala, se vor afla, duminică, sub Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic accentuat, potrivit unei avertizări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în Oltenia, Muntenia şi sud-vestul Dobrogei valul de căldură se va intensifica. În general după-amiaza se vor înregistra valori termice de 38 - 41 de grade Celsius, iar noaptea nu vor coborî sub 20 - 22 de grade şi prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În jumătatea de nord a ţării şi pe arii restrânse în rest, începând de după-amiază, vor fi perioade scurte cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, grindină, descărcări electrice şi averse torenţiale.

În Capitală, temperaturi de 40 de grade Celsius

La nivelul Capitalei, duminică, 24 iulie, se vor atinge 39 - 40 de grade Celsius, iar pentru luni, 25 iulie, sunt estimate în jur de 34 de grade. Minimele termice vor fi de 18 - 21 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Cerul va fi variabil, cu înnorări în seara zilei de duminică şi în noaptea de duminică spre luni (24/25 iulie), când va creşte probabilitatea de apariţie a fenomenelor specifice instabilităţii atmosferice (intensificări ale vântului, vijelii, descărcări electrice şi averse).

Meteorologii avertizează că valul de căldură va persista şi pe parcursul săptămânii viitoare.

Potrivit ANM, duminică şi luni, este în vigoare un Cod galben de căldură şi disconfort termic ridicat în regiunile sudice şi sud-estice, unde indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. În general temperaturile maxime se vor situa între 35 şi 37 de grade Celsius.

De marţi, 26 iulie, valul de căldură se va extinde din nou şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE