Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Hai, România! Povestea Generației de Aur”. Documentarul despre cea mai intensă perioadă din fotbalul românesc, lansat în cinematografe

Documentarul „Hai, România! Povestea Generației de Aur” poate fi văzut începând de vineri în cinematografele din toată țara. La premiera filmului despre cea mai intensă perioadă din fotbalul românesc au participat mai mulți foști internaționali care, în 1994, ajungeau în sferturile de finală ale Campionatului Mondial din Statele Unite. Joi, a fost relansat tricoul Generației de Aur, pe care foștii componenți ai naționalei îl vor îmbrăca din nou la meciul de adio din 25 mai de la Arena Națională.

Documentarul „Hai, România! Povestea Generației de Aur”, lansat în cinematografe

Foști internaționali, prezenți la premiera filmului: Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu și Florin Prunea

Printre cei prezenți la premiera filmului care spune povestea celei mai vii perioade din fotbalul românesc au fost Ilie Dumitrescu, Florin Răducioiu, Ionuț Lupescu și Florin Prunea. Perioada de glorie a început cu Mondialul din Italia 1990, a culminat cu turneul final din Statele Unite din 1994 şi s-a încheiat cu EURO 2000.

Ionuț Lupescu, fost internațional: „Probabil că spectatorii vor dori să știe ce a fost în interiorul echipei la Mondiale, să vadă că lumea a fost, totuși, foarte fericită în perioada aceea”.

Florin Răducioiu, fost internațional: „Pentru noi este o onoare, o plăcere să fim aici. Este documentarul despre acești băieți minunați pe care i-ați admirat acum 30 de ani, părinții voștri, poate, mai mult, bunicii... ”.

Ilie Dumitrescu, fost internațional: „Am retrăit momentele deosebite, speciale, din SUA. În acest documentar îi avem pe cei mai importanți antrenori din istoria fotbalului românesc, începând cu Emerich Jenei, Anghel Iordănescu, Mircea Lucescu”.

În regia lui Claudiu Mitcu, după un scenariu semnat de scriitorul Andrei Crăciun, producția celebrează aniversarea a 30 de ani de la cea mai importantă performanță a fotbalului autohton: calificarea în sferturile de finală la Cupa Mondială din 1994, acolo unde echipa antrenată de Anghel Iordănescu era eliminată în sferturi de Suedia, după lovituri de departajare. Pe parcursul turneului american, România a învins țara gazdă, dar și două dintre marile favorite ale competiței: Columbia și Argentina.

Pentru realizarea filmului au fost înregistrate peste 200 de ore de interviuri şi ilustraţii, în diferite locuri din România, cât şi în străinătate. Munca de producţie a inclus şi vizionarea a peste 150 de ore de imagini de arhivă.

Pe 25 mai, Generația de aur va disputa meciul de adio, pe Arena Națională, acolo unde Hagi și compania vor întâlni o selecționată formată din staruri internaționale.

La Muzeul Fotbalului a fost lansată o colecție specială de echipament sportiv, care omagiază performanța din 1994 a tricolorilor. Foștii componenți ai naționalei vor îmbrăca din nou tricourile pe care le-au purtat la Cupa Mondială din Statele Unite și la meciul de adio din 25 mai.

Gică Popescu: „Sunt tricourile pe care noi le iubim și pe care întreg publicul le iubește, pentru că în aceste tricouri s-a obținut cea mai mare performanță la nivel de echipă națională”.

Eduard Popescu, jurnalist Euronews România: „Tot profitul care va rezulta din vânzarea acestor tricouri va fi donat către școlile gimnaziale unde componenții Generației de aur au învățat”.

Peste 30 de mii de bilete s-au vândut deja la meciul de adio al Generației de aur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE