Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meciul de adio al "Generației de Aur" a fost stabilit: "Pentru ultima dată împreună", la 30 de ani distanță de la Mondialul din 1994

Gică Hagi, Dan Petrescu, Ilie Dumitrescu, Gică Popescu sau Dorinel Munteanu vor îmbrăca din nou tricoul naționalei României. Membrii "Generației de Aur" a fotbalului românesc vor da un ultim recital în formula care le-a consacrat acest apelativ. Anunțul a fost făcut la muzeul fotbalului românesc, iar evenimentul va avea loc la 30 de ani distanță de la performanța reușită la Cupa Mondială din 1994, când trupa antrenată de Anghel Iordnescu a terminat pe locul 5.

Au fost stabilite data și locul partidei: 18 mai 2024, ora 20:30, pe Arena Națională, într-unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului viitor.

Ultimul meci al Generației de Aur

Adversarii "Tricolorilor" vor fi multe staruri de la acea vreme, Rivaldo, Luis Figo, sau Hristo Stoichkov, care vor îmbrăca tricourile unei selecționate pregătite de marele Jose Mourinho. Fiecare jucător din naționala României va avea câte un invitat special care va evolua în echipa adversă.

"Sunt extrem de entuziasmat să fac acest anunț alături de colegii și prietenii cu care am obținut cele mai mari performanțe din istoria echipei naționale. Noi nu am avut ocazia unui meci de retragere propriu-zis, iar oamenii de acasă, care ne-au susținut la cele 5 turnee finale jucate în perioada 1990-2000, merită acest lucru.

Ne-am gândit că împlinirea a 30 de ani de la Campionatul Mondial din America reprezintă cel mai bun moment pentru organizarea acestui eveniment și pentru un ultim meci jucat împreună. Le promitem suporterilor un spectacol demn de meciurile Generației de Aur atât pe teren, în timpul meciului, cât și în cadrul acestei seri de gală care anunță multe surprize și momente inedite", a declarat Gică Popescu, fostul căpitan al Barcelonei și al naționalei României.

"Se termină o poveste frumoasă, sunt foarte emoționat, a fost cel mai frumos lucru din viața mea Mondialul din 94. Sper să vină mulți suporteri și să încheiem această poveste frumoasă", a spus Ilie Dumitrescu.

VEZI GALERIA
4 imagini

Prețurile biletelor pentru ultimul meci al Generației de Aur

Organizatorii se așteaptă ca Arena Națională să fie arhiplină, așa că cele 55.000 de locuri s-ar putea dovedi insuficiente. S-au stabilit și prețurile biletelor, care sunt cuprinse între 40 de lei și 250 de lei.

Peluza 1 Nord Inel 1 - 60 lei + taxe

Peluza 1 Nord Inel 2 - 50 lei + taxe

Peluza 1 Nord Inel 3 - 40 lei + taxe

Peluza 2 Sud Inel 1 - 60 lei + taxe

Peluza 2 Sud Inel 2 – 50 lei + taxe

Peluza 2 Sud Inel 1 - 40 lei + taxe

Tribuna 1 Vest VIP 1 - 250 lei + taxe

Tribuna 1 Vest VIP 2 - 150 lei + taxe

Tribuna 1 Vest Inel 2 - 90 lei + taxe

Tribuna 1 Vest Inel 3 - 60 lei + taxe

Tribuna 2 Est Inel 1 - 90 lei + taxe

Tribuna 2 Est Inel 2 - 80 lei + taxe

Tribuna 2 Est Inel 3 – 60 lei + taxe

CM SUA 1994: naționala României a dat recital

În 1994, echipa națională de fotbal a României a realizat cea mai mare performanță din istoria sa. "Tricolorii" au jucat în sferturile de finală ale acelei competiții care s-a disputat în SUA și au pierdut cu Suedia, la loviturile de departajare. În drumul spre sferturi, jucătorii noștri au eliminat Argentina în optimi, cu 3-2. O Argentină care nu a beneficiat de aportul lui Maradona. În timpul Cupei Mondiale din SUA, Diego Maradona a fost depistat pozitiv la efedrină și a fost exclus de la turneul final.

Partida cu Suedia a intrat în istorie și pentru un moment care ne-a costat scump: acea gafă a portarului Florin Prunea, care a scăpat din mâini mingea, iar Kenneth Anderson a înscris. După cum spuneau specialiștii acelor vremuri, dacă nu ar fi fost acea gafă, România ar fi putut juca o finală cu marea Brazilie, care a și câștigat acel turneu.

De altfel, România, alături de Columbia, a fost considerată echipa care a jucat cel mai frumos fotbal de la Cupa Mondială 1994. Prezentă atunci pentru a şasea oară la turneul final, echipa naţională de fotbal a României s-a remarcat și cu rezultatul de 3-1 împotriva Columbiei marelui Carlos Valderrama.

Lotul de jucători al României, de la CM 1994: portari - Bogdan Stelea, Florin Prunea şi Ştefan Preda; fundaşi - Dan Petrescu, Daniel Prodan, Miodrag Belodedici, Gheorghe Mihali, Gică Popescu, Tibor Selymes şi Corneliu Papură; mijlocaşi - Gheorghe Hagi, Ionuţ Lupescu, Dorinel Munteanu, Constantin Gâlcă, Basarab Panduru, Ovidiu Stângă şi Iulian Chiriţă; atacanţi - Florin Răducioiu, Ilie Dumitrescu, Ion Vlădoiu, Viorel Moldovan şi Marian Ivan.

  • La Mondialul din 1994, naționala României a marcat 10 goluri.

Cupa Mondială 1994 a fost a 15-a ediție, iar brazilienii, cu jucători precum Romario, care a fost desemnat cel mai bun jucător al competiției, Bebeto, Dunga sau Branco, au triumfat pentru a patra oară, la o distanță de 24 de ani de la ultimul lor succes, cel de la Mondialul din 1970, care s-a jucat în Mexic și unde o altă generație specială a României a impresionat. Este vorba de generația Guadalajara, așa cum a fost ea numită și din care făceau parte legende precum Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Florea Dumitrache sau Radu Nunweiller.

La Mondialul din 1994, Suedia, care a lăsat acasă România, a terminat pe locul 3, după o victorie cu Bulgaria lui Hristo Stoichkov, în finala mică. "Tricolorii" au făcut parte atunci dintr-o grupă cu Elveția, Columbia și țata gazdă, SUA.

Finala Cupei Mondiale din 1994, care s-a disputat între Brazilia și Italia, a fost și ea una dramatică. S-a decis la loviturile de departajare, iar penalty-ul ratat de Roberto Baggio a rămas în istorie.

Un eveniment nefericit care a marcat acea Cupă Mondială a fost și asasinarea lui Andres Escobar. Fundașul columbian a dat un autogol în meciul cu SUA și a fost împușcat într-una din suburbiile din Medellin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE