Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hackerii chinezi ar pregăti un atac asupra infrastructurii critice din SUA. Avertismentul directorului FBI

Hackeri care au legături cu Guvernul Chinei au pătruns în infrastructura critică a Statelor Unite și așteaptă ”momentul potrivit pentru a da o lovitură devastatoare", a avertizat directorul Biroului Federal de Investigații (FBI), Christopher Wray, potrivit agenției Reuters.

Campania de hacking chineză, cunoscută sub numele de ”Volt Typhoon”, este în curs de desfășurare, iar infractorii cibernetici au reușit să obțină acces la numeroase companii americane din telecomunicații, energie, apă și alte sectoare critice, fiind vizați 23 de operatori de conducte, a precizat directorul FBI într-un discurs susținut la Universitatea Vanderbilt.

China își dezvoltă ”capacitatea de a provoca pagube infrastructurii noastre critice la momentul ales de ea”, a evidențiat Christopher Wray la Summitul Vanderbilt 2024 privind conflictele moderne și amenințările emergente.

”Planul său este să lovească infrastructura civilă pentru a încerca să inducă panică”, a mai precizat șeful FBI, potrivit sursei citate.

Wray a explicat că este dificil de estimat care este intenția acestei poziționări cibernetice, care a fost asociată cu planurile mai ample ale Chinei de a descuraja Statele Unite să apere Taiwanul.

China revendică Taiwanul, stat guvernat democratic, ca teritoriu propriu și nu a renunțat niciodată la folosirea forței pentru a deține controlul asupra insulei. În schimb, Taiwanul se opune cu fermitate pretențiilor de suveranitate ale Chinei și susține că numai populația insulei poate decide asupra viitorului său.

Reacția Chinei în urma acuzațiilor directorului FBI

La începutul acestei săptămâni, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe a declarat că, de fapt, ”Volt Typhoon” nu are legătură cu Guvernul Chinei, ci face parte dintr-un grup infracțional specializat în operațiuni cibernetice de ransomware.

Ulterior, Ambasada Chinei la Washington a revenit asupra comentariului purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe.

”Unii oficiali din SUA s-au folosit de detectarea originii atacurilor cibernetice ca instrument pentru a ataca și a înscena China, susținând că SUA este victima, în timp ce este invers, și politizând problemele de securitate cibernetică”, au transmis oficialii chinezi.

Wray a declarat că hackerii chinezi au recurs la o serie de botnet-uri - rețea de computere personale și servere compromise din întreaga lume - pentru a-și ascunde activitățile cibernetice. Companiile americane din domeniul tehnologiei și al securității cibernetice au atribuit anterior Volt Typhoon Chinei, inclusiv rapoarte ale cercetătorilor în domeniul securității de la Microsoft și Google.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE