Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce este Isfahan, locul în care Israelul a atacat Iranul și care găzduiește instalații nucleare

Israelul a lovit Iranul în noaptea dintre joi și vineri, ca replică la atacul iranian din data de 12 aprilie. Iar lovitura a venit în Isfahan, zonă în care există facilități nucleare. Însă iranienii spun că instalațiile sale nucleare "sunt în siguranță".

Isfahan este situat în zona central-vestică a Iranului și găzduiește o serie de facilități militare importante, inclusiv acele instalații nucleare, o bază aeriană majoră și fabrici care produc drone și alte elemente militare.

Isfahan, locul în care Israelul a atacat Iranul și care găzduiește instalații nucleare

Rapoartele inițiale ale agenției de știri Fars au relatat despre "trei explozii" auzite în apropiere de Qahjavarestan, adică în zona aeroportului Isfahan și a bazei aeriană a armatei Shekari, în timp ce purtătorul de cuvânt al Centrului Național pentru Cibernetică, Hossein Dalirian, a declarat că "mai multe drone au fost doborâte cu succes".

Televiziunea iraniană de stat a difuzat, vineri dimineață, o imagine în direct din orașul Isfahan, la scurt timp după ce americanii au confirmat existența acelui atac aerian israelian.

În provincia Isfahan, în orașul Natanz, este amplasată o cunoscută instalație de îmbogățire a uraniului. Iar o instalație de conversie a uraniului este situată în partea de sud-est a zonei Zerdenjan, din Isfahan.

După ce oficialii iranieni au precizat că instalațiile sale nucleare "sunt în siguranță", agenția de presă Tasnim a transmis imagini din apropierea instalației de conversie a uraniului. Segmentul video a surprins imagini din două poziții diferite situate în zona unor tunuri antiaeriene, iar ceea ce se vedea în videoclip corespunde cu particularitățile binecunoscute ale locului în care se află instalația de conversie a uraniului, din Isfahan.

"La ora 4:45, am auzit împușcături. Nu s-a întâmplat nimic. A fost apărarea antiaeriană, e vorba de ceea ce vedeți și în imagini", a spus un reporter iranian care transmitea de la fața locului, citat de The Guardian.

Construcția la instalația nucleară de la Isfahan a început în 1999, operează trei reactoare mici de cercetare, furnizate de China și gestionează producția de combustibil și alte activități pentru programul nuclear al Iranului. În noiembrie 2011, a fost raportată o explozie la acel sit.

Isfahan găzduiește și o bază aeriană iraniană importantă, în care era vechea flotă de avioane F-14 Tomcats, fabricate în SUA și cumpărate de iranieni înainte de Revoluția Islamică din 1979. Informațiile inițiale sugerau că o instalație radar de la acea bază ar fi putut fi ținta unui atac.

La fel de importante în acea zonă sunt și fabricile de producție de arme. La începutul anului trecut, a fost lansat un atac, atribuit Israelului, despre care s-a spus că ar fi fost asupra unei unități avansate de producție de armament, care, la fel ca și atacul actual, ar fi implicat trei drone. La acea vreme, au existat relatări extrem de contradictorii din partea oficialilor iranieni, care au susținut că două drone au fost doborâte, iar alta a provocat doar pagube minore la acoperișul fabricii.

  • "AIEA poate confirma că nu există daune la siturile nucleare ale Iranului (...) și monitorizează situația foarte îndeaproape", a spus Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE