Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Funeraliile lui Raisi: Zeci de mii de iranieni s-au adunat la Teheran pentru un ultim omagiu

Zeci de mii de iranieni au început să se adune miercuri la primele ore ale dimineţii în centrul Teheranului pentru a-i aduce un ultim omagiu preşedintelui iranian Ebrahim Raisi, a anunţat televiziunea de stat a Iranului, informează AFP.

Agitând portrete ale preşedintelui defunct şi drapele iraniene, mulţimea se adună în jurul Universităţii din Teheran, unde ghidul suprem al Republicii islamice, ayatollahul Ali Khamenei, urmează să conducă de la ora locală 09:00 (05:30 GMT) rugăciunea de la ceremonia de rămas bun pentru Ebrahim Raisi, decedat la 63 de ani împreună cu alte şapte persoane într-un accident de elicopter, printre care şeful diplomaţiei Hossein Amir-Abdollahian.

Miercuri a fost declarată zi liberă şi locuitorii din Teheran au primit mesaje pe telefoane prin care erau îndemnaţi să "asiste la funeraliile martirului".

La finalul rugăciunii, cortegiile urmează să se îndrepte spre piaţa Enghelab, în centrul oraşului.

Mai multe state străine, printre care Rusia, Turcia şi Irak, au anunţat că vor fi reprezentate la funeralii, însă nu la nivelul şefilor de stat.

Şeful politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, asistă la ceremonie, la fel şi numărul doi al Hezbollah, Naim Qassem.

Cinci zile de doliu în Iran

Autorităţile iraniene au decretat cinci zile de doliu naţional, pregătind în acelaşi timp procesul de înlocuire a lui Raisi, care fusese preşedinte al Iranului din 2021.

Una dintre atribuţiile preşedintelui interimar, Mohammad Mokhber, 68 de ani, este să pregătească alegerile prezidenţiale, care vor avea loc pe 28 iunie.

Prevăzute să dureze până joi, funeraliile au început marţi la Tabriz, mare oraş din nord-vestul Iranului, lângă care s-a produs accidentul.

Cele opt sicrie acoperite cu drapelul iranian au fost apoi transferate în oraşul sfânt Qom, la sud de capitală, unde o mulţime imensă a asistat la ceremonie.

Numeroase şi imense portrete cu "martirul" Ebrahim Raisi au fost arborate şi agăţate în locuri publice în principalele oraşe ale Iranului.

Preşedintele defunct va fi înhumat joi la Machhad (nord-est), oraşul său natal.

Funeraliile sunt organizate, conform tradiţiei marilor adunări care au marcat primii 45 de ani ai Republicii islamice, precum cele care au urmat morţii generalului Qassem Soleimani, un înalt responsabil militar ucis într-un atac american în Irak în 2020.

Preşedintele iranian a murit în prăbuşirea elicopterului ce îl ducea duminică spre Tabriz, după ce asistase la inaugurarea comună a unui baraj, împreună cu omologul său azer Ilham Aliev, la frontiera comună. Printre victime se numără şi guvernatorul provinciei iraniene Azerbaidjanul de Est.

Dificile operaţiuni de căutare şi salvare au fost întreprinse timp de 12 ore, în condiţii meteo dificile, într-o regiune muntoasă şi împădurită. Resturile elicopterului au fost descoperite luni în zorii zilei.

O anchetă asupra cauzelor accidentului a fost ordonată de şeful Statului Major al forţelor armate iraniene, Mohammad Bagheri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE