Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan anunţă o zi de doliu naţional în Turcia după moartea președintelui iranian, Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează AFP.

"În timpul şedinţei de guvern, am decis să declaram o zi de doliu naţional în ţara noastră pentru a împărtăşi durerea profundă trăită de poporul iranian", a declarat şeful statului turc într-un discurs televizat.

"Transmitem din nou condoleanţe fraţilor noştri iranieni", a spus Erdogan, care a afirmat mai devreme luni că "ne rugăm pentru mila lui Dumnezeu pentru dragul meu coleg şi frate" Ebrahim Raisi.

Ministrul turc al transporturilor Abdulkadir Uraloglu a declarat luni că elicopterul la bordul căruia se afla preşedintele iranian nu avea "sistem de semnalizare" sau acesta nu funcţiona în momentul prăbuşirii duminică a aparatului de zbor.

"Am stabilit că sistemul de semnalizare al elicopterului era probabil stricat sau că (aparatul de zbor) nu avea un sistem de semnalizare", a declarat pentru presă ministrul turc.

Turcia a ajutat la găsirea epavei elicopterului

Ankara, care a trimis duminică seara o dronă Akinci în zona accidentului, a afirmat luni că dispozitivul său a făcut posibilă localizarea epavei elicopterului la bordul căruia se afla preşedintele Raisi, descoperită în zorii zilei de luni în nord-vestul Iranului.

Preşedintele Erdogan, care se mândreşte deseori cu dezvoltarea industriei de apărare a Turciei, a salutat luni seara "rolul activ" pe care l-a avut drona turcească în localizarea epavei elicopterului.

Autorităţile iraniene au anunţat luni că procesiunea funerară pentru preşedintele Raisi va avea loc miercuri la Teheran.

"Miercuri dimineaţă, vom organiza procesiunea funerară în oraşul Teheran" pentru Raisi şi ceilalţi membri ai anturajului său morţi în accident, a declarat pentru televiziunea de stat vicepreşedintele iranian Mohsen Mansouri.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE