Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Studiu IPSOS pentru Euronews: Zelenski, preferat de europeni. Românii au o părere mai bună despre Macron, Scholz și Meloni

Europenii îl plac cel mai mult pe Volodmir Zelenski, dintre liderii europeni. Asta reiese din răspunsurile europenilor la macro sondajului IPSOS realizat la comanda Euronews. Oamenii au fost întrebați cum văd mai multe figuri politice marcante ale Europei. Românii au alt răspuns însă, și îi plac mai mult  Emmanuel Macron sau pe Georgia Meloni.

Liderii preferați de europeni

Volodmir Zelenski este preferatul europenilor, asta reiese clar din datele macro studiului IPSOS, și nu e greu de înțeles de ce, având în vedere că acesta este o figură marcantă a scenei politice internaționale, după războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina.

În topul preferințelor se numără președintele francez Emmanuel Macron, urmat de Olaf Scholz, cancelarul Germaniei. Liderul maghiar, Viktor Orban, are un nivel extrem de scăzut de simpatie europeană, doar 15% îl plac, în timp ce 48% au o părere negativă despre el. Putin este la coada clasamentului, 10% dintre europeni îl plac în timp ce 79% nu.

Studiul ne arată date interesante despre ce au spus românii. Îl plac pe Volodimir Zelenski în proporție de 49%, dar 40% spun că au o opinie negativă despre liderul de la Kiev. Suntem pe locul 8 la nivelul de simpatie pentru el.

 

Suntem pe locul 1 la alți lideri, Emmanuel Macron, Olaf Scholz, Donald Tusk sau chiar Pedro Sanchez. Îl placem foarte puțin pe Viktor Orban, la care observăm un puternic sentiment de antipatie, așa cum arată datele, 60%. Doar Vladimir Putin îl depășește la nivelul de antipatie, 76%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE