Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu IPSOS: Românii, mulțumiți că sunt în UE, mai puțin satisfăcuți de activitatea Comisiei Europene

Românii sunt mulțumiți că suntem parte a Uniunii Europene, potrivit macro-sondajului IPSOS realizat la comanda Euronews. În ceea ce privește activitatea Comisiei Europene, țara noastră se situează sub media europeană de satisfacție, cu 31%, în timp ce media la nivelul Uniunii este de 37%.

6 din 10 europeni consideră că apartenența la UE este un lucru bun

Studiul IPSOS a măsurat felul în care se raporteaza europenii la Uniunea Europeană, mai exact cât de mulțumiți sunt de faptul că țara lor este membră a UE. La nivelul spațiului european media este de 62% care consideră că este un lucru bun faptul că sunt în Uniune.

Portughezii sunt pe primul loc, cu 82%, peste media europeană. 8 din 10 consideră că este un lucru bun. Românii sunt și ei mai satisfăcuți de această apartenență, 66%. Pe ultimul loc se află Cehia, mult sub media europeană, cu 43%. Practic doar 4 din 10 cehi consideră că este un lucru bun faptul că sunt parte a UE.

Doar un francez din 10 este mulțumit de activitatea Comisiei

Dacă ne uităm la felul în care europenii privesc activitatea Comisiei Europene, vedem că 37% dintre ei o văd pozitivă, în timp ce 31% o văd negativă. Românii spun în proporție de 31% că sunt mulțumiți de activitatea instituției. Ce este interesant în schimb este că 39% spun că nu dețin date suficiente despre ce face Comisia. Cei mai nemulțumiți sunt francezii, 18% dintre ei văd activitatea instituției conduse de Ursula von der Leyen drept una pozitivă.

Cine să ia deciziile în în caz de criză? Statele să aibă o autonomie mai mare sau instituțiile europene?

Potrivit macro-studiului IPSOS, media în UE este de 44%, practic 4 din 10 europeni consideră că statele ar trebui să aibă o autonomie mai mare în luarea deciziilor, 31% spun că actuala formulă funcționează, iar 22% consideră că instituțiile ar trebui să aibă o putere decizională mai mare.

În România, 50% consideră că statul trebuie să primeze, peste media euopeană, iar în Ungaria, 3 din 10 maghiari consideră că statul ar trebui să aibă libertate mai mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE