Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ANALIZĂ De ce migrația este o preocupare delicată la nivelul UE

Una dintre temele dezbătute de șefii de stat din Uniunea Europeană la prima întrunire din acest an este migrația. Subiect delicat care este invocat de fiecare dată când se discută despre extinderea spațiului Schengen, căci România și Bulgaria sunt tot în afara granițelor terestre Schengen.

Europa traversează cea mai mare criză a migrației de după anul 2015, cu peste 300.000 de treceri ilegale depistate doar anul trecut. Însă puțini trec și prin România.

Pe unde au încecat să pătrundă cei mai mulț migranți

Cea mai activă rută este Central Mediteraneeana – adică migranți care vin din Nordul Africii și pătrund pe continent prin Italia și Malta. Migranții din Orient încearcă să ajungă în Europa prin Balcanii de Vest și ruta Mediteranei de Est, care a câștigat cel mai mult teren anul trecut. Pe acest traseu se află migranții care vin din Siria, Afganistan și trec prin Turcia, Grecia și apoi prin Bulgaria, pentru a ajunge mai departe spre Occident. Sunt datele oficiale de pe harta Frontex, care indică trecerile ilegale. La nivel european, peste 1 milion de oameni au cerut o formă de protecție internațională, anul trecut.

O abordare radicală sau chiar revoluționară

Pentru a reduce numărul de sosiri, politicienii Partidului Popular, cea mai mare forță din Parlamentul European, propun o abordare radicală sau chiar revoluționară: vor transferul migranților care bat la poarta Europei în țări non-europene cu care autoritățile UE să aibă un acord. Iar procedurile de azil să se desfășoare aici: cine va avea dreptul să primeasca azil va fi relocat într-o țară europană, în funcție de cote pe care le va stabili fiecare țară în parte. Iar Uniunea Europeana va plăti pentru fiecare migrant în parte. Este doar un proiect. Migrația este des invocată atunci când se vorbește despre securitatea granițelor externe.

Cancelarul Austriei a ocolit subiectul aderării României la Schengenul terestru, într-un discurs avut în urmă cu două săptămâni la București. Conform hărții, România nu se află în calea migranților. Pe sensul de intrare, migrația a scăzut cu o treime. Iar pe la granița cu Serbia doar 399 de persoane. În schimb, Bulgaria se află sub o presiune aproape fără precedent. Peste 180.000 de oameni au fost opriți la granița cu Turcia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE