Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România în Schengen aerian: Terminalul 4 de la Aeroportul Internaţional Iași, al doilea ca mărime din țară, devine operațional înainte de termen

Odată cu intrarea României în Schengen aerian, cei care vor zbura de pe Aeroportul Iași spre destinații aflate în interiorul Spațiului Schengen, vor folosi Terminalul 4, cel mai nou terminal și al doilea ca mărime din România. Terminalul va fi funcțional cu două luni înainte de termen, în contextul în care România intră în Schengen pe cale aeriană și maritimă începând cu 31 martie 2024.

Terminalul 4 din Iași devine operațional începând cu 31 martie 2024, când România intră în Schengen cu frontierele aeriene și martime

Aeroportul Iași se pregătește să deschidă ușile celui mai nou terminal, T4. Cu o suprafață de 32.000 de metri pătrați, de opt ori mai mare față de cele două terminale T2 și T3 la un loc, terminalul este al doilea ca mărime din România.

Terminalul T4  înseamnă și un kilometru de benzi de bagaje, 20 de Check-in-uri, 12 Self Check-in-uri și șapte filtre de securitate. La acestea se adaugă Business Lunch, VIP Lunch și capelă.

Dragoș Anastasiu, președintele Grupului Eurolines România: „Munca începe acum, dar este excepțional că se întâmplă și faptul că Iașiul beneficiază de o astfel de infrastructură va ajuta foarte mult orașul să se dezvolte. Principalul aeroport e Otopeni și e foarte în urma celor europene. Vorbeam cu domnul director și i-am spus: Nu cred că e foarte greu să deveniți cel mai bun aeroport din România”.

Tot mai mulți pasageri tranzitează aeroportul din Iași

Două milioane 350 de mii de pasageri au tranzitat aeroportul din Iași. Numărul acestora a crescut cu 50% față de 2022. Iar trendul este în creștere. Numai în primele două luni din acest an au fost înregistrați cu 45% mai mulți pasageri față de aceeași perioadă a anului trecut.

La nivel național, 18 aeroporturi care operează zboruri internaționale trebuie sa își adapteze fluxurile conform cerințelor Schengen. Cele mai multe aeroporturi din țară sunt încă în șantier. În Satu Mare, au început lucrări ample la pistă și la clădirea autogării, la aeroportul din Cluj  se lucrează la extinderea Terminalului Plecări, iar lucrările noului terminal de Plecări Externe va fi dat în folosință la finalul lunii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE