Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Studiu IPSOS pentru Euronews: Europenii, interes scăzut pentru războiul din Ucraina. Ce cred românii despre extinderea UE

Interesul pentru războiul din Ucraina a scăzut în rândul europenilor, iar ajutorul pe care Uniunea Europeană ar trebui să îl dea nu reprezintă o prioritate pentru oameni. O arată datele macro studiului IPSOS făcut la comanda Euronews. În ceea ce privește extinderea UE, europenii vor ca Ucraina să adere prima. Românii în schimb au altă părere.

Dacă ne uităm la prioritățile europenilor observă clar din datele colectate de IPSOS pentru Euronews că războiul din Ucraina nu mai este o prioritate. Vedem prețurile ridicate care preocupă mult mai mult europenii, față de război unde interesul este de doar 36%.

Cât de imporant este să ajutăm Ucraina? Media în UE este de 36%. Pentru suedezi, ajutorul pentru Ucraina este o prioritate: aproape 7 din 10 consideră asta. În comparație, doar 2 din 10 români consideră prioritate ajutorul pentru țara vecină care se află în război.

Extinderea Uniunii Europene, un subiect mult discutat dezbătut și o prioritate declarată pentru liderii europeni. Pentru oameni însă, ceva mai puțin. 45% sprijină extinderea cu Ucraina, 35% sprijină extinderea UE cu Serbia, în timp ce 24% susțin extinderea cu Turcia.

Cum văd românii extinderea UE? Suntem pentru extinderea cu Ucraina, însă mai puțin ca alți europeni: pe locul 7 la nivelul UE.

Românii însă sunt pe primele locuri în ceea ce privește sprijinul pentru extinderea UE cu Bosnia, Georgia, Serbia, Albania și Turcia. Cel mai tare ne dorim, potrivit datelor IPSOS, extinderea cu Serbia, 7 din 10 români sprijină acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE