Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce albește părul odată cu trecerea anilor. Oamenii de știință cred că au descoperit motivul

Oamenii de știință cred că au descoperit mecanismul prin care părul își schimbă culoarea și devine grizonat. Blocarea celulelor stem ar sta la baza acestei schimbări, iar cercetările arată că tot celulele stem pot fi utilizate pentru dezvoltarea unui tratament care să reducă sau să stopeze procesul de schimbare a pigmentului firului de păr, arată The Guardian.

Un nou studiu arată că odată cu procesul de îmbătrânire, funcționarea celulelor stem este îngreunată și, pe măsură ce părul își pierde vitalitatea, își pierd și acestea capacitatea de a-i menține culoarea inițială.

Anumite celule stem - care se pot reconfigura în mai multe tipuri de celule distincte - au capacitatea unică de a se mișca între diferitele compartimente de creștere din foliculi. Aceste celule își pierd abilitatea de a se putea mișca odată cu trecerea anilor, ceea ce duce la apariția griului.

Cum au descoperit cercetătorii acest lucru

Cercetarea s-a axat pe celulele din pielea șoarecilor, prezente și la oameni, numite celule stem melanocitare sau McSCs.

Oamenii de știință, coordonați de cercetători de la Facultatea de Medicină Grossman din cadrul Universității din New York, arată că în situația în care studiile confirmă ipoteza și în cazul oamenilor, reversibilitatea încărunțirii sau chiar stoparea acesteia poate deveni realitate, mai precizează sursa citată.

Qi Sun, cercetător principal și postdoctorand în cadrul NYU Langone Health, a declarat că: "Datele nou descoperite indică posibilitatea ca celulele melanocitare (stem care schimbă pigmentul producând încărunțire – n.red.) să fie dispuse la fel la oameni.

"Dacă lucrurile stau așa, avem un teren extrem de fertil pentru a explora metode prin care putem inversa sau preveni încărunțirea părului uman, ajutând celulele blocate să circule din nou între compartimentele foliculilor de păr în curs de creștere", a explicat acesta.

Ce se întâmplă mai exact cu melanocitele

Potrivit aceleiași surse, cercetătorii au descoperit că, în timpul creșterii normale a părului, celulele pivotează continuu între compartimentele foliculului pilos aflat în dezvoltare. În interiorul acestor compartimente, melanocitele sunt expuse la semnale care influențează procesul lor de maturizare.

Cercetătorii au mai descoperit și că melanocitele trec și prin diverse transformări – de la stadiul primar de celulă stem până se maturizează complet.

Potrivit datelor obținute, pe măsură ce părul îmbătrânește, cade și apoi crește din nou, repetându-se continuu acest ciclu, un număr mare de melanocite rămân blocate în compartimentul celulelor stem.

Mayumi Ito, un alt cercetător care participă la studiu, a declarat deopotrivă că: "Pierderea funcției «cameleonice» a celulelor stem melanocitare ar putea fi responsabilă pentru încărunțirea și pierderea culorii părului".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE