Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cursuri de empatie pentru personalul medical, după tragedia de la Botoșani. Măsura a fost anunțată de noua conducere

Protocoale și proceduri medicale scrise, reorganizarea maternității Botoșani și cursuri de empatie pentru personalul medical. Sunt câteva dintre măsurile anunțate de noua conducere a spitalului Județean de Urgență "Mavromati".  Asta în condițiile în care au loc mai multe anchete paralele, iar procurorii fac zeci de audieri. Controalele au loc după ce în urmă cu două săptămâni o tânără gravidă a murit, după ce a fost ignorată de cadrele medicale, timp de șapte ore.

Printre măsurile de reorganizare propuse de noua conducere a spitalului se numără comasarea a două secții într-una singură și instalarea unui sistem de supraveghere video la nivelul fiecărui etaj, precum și a unui sistem de alarmă. Schimbările promise ar avea în vedere și comportamentul personalului medical.

Monica Adăscăliței, manager interimar Spitalul Județean de Urgență "Mavromati" Botoșani: ”Din punct de vedere al actului medical și al părților organizatorice, într-adevăr, sunt niște probleme vechi, împământenite în sistemul medical. Și vă asigur că se vor stopa, 99%. Actul medical trebuie să îl faci după proceduri și după protocoale. Așa este regula și nu după vorbe. Trebuie schimbată modalitatea de adresabilitate către pacienți.”

Cursurile vor începe de la 1 septembrie

De la 1 septembrie, personalul medical din maternitate va urma cursurile susținute de Asociația Moașelor Independente.

Marius Ilincaru, cabinetul președintelui CJ Botoșani: ”Se dorește a fi un curs despre empatia pe care vor trebui să o arate, despre modul în care se aplica protocoalele, despre tot ceea ce înseamna lucrul in echipă. Este un curs care acum se impune cu atât mai mult după ce a apărut acest incident nedorit la maternitatea Botoșani.”

La aproape două săptămâni de când Alexandra a murit pe patul de spital, după șapte ore în agonie, fără vreo manevră medicală, inspectorii Direcției de Sănătate Publică fac în continuare anchetă. Controale face și actuala conducere, iar procurorii continuă maratonul audierilor. 

Gianina Poroșnicu, avocatul familiei Alexandrei: ”A fost audiat soțul Alexandrei, după care au fost audiați cei doi părinți și, ulterior, fratele Alexandrei. S-a încercat extrem, extrem de minuțios a se reconstitui fiecare moment al zilelor care au precedat internării ei în spital. Bineînțeles, momentele acelea când Alexandra cerea ajutor calificat.”

Doina Miron, mama Alexandrei: ”Cerem, deși și eu lucrez în sistemul sanitar, mai multă empatie pentru pacienți, pentru...pe ea, oricum, nu o mai pot aduce înapoi.  Eu am avut încredere în oameni, în colegele mele, în sistem. Că dacă așa, puteam să mă duc...și eu eram de gardă, puteam să mă duc peste medic.Nicio clipă nu m-am gândit că nu o să intervină.”

Pacientele care ajung la maternitatea din Botoșani sunt îndemnate să scrie pe site-ul unității medicale orice nemulțumire au.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE