Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum vede Mircea Geoană viitorul omenirii, în raport cu A.I.: „Cred că criza climatică este, acum, mai periculoasă”

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, și-a lansat, la Târgul de carte Gaudeamus – ediția București 2023, volumul Bătălia pentru viitorul României - Gândurile unui român la vârful NATO.

„(...) Paginile acestei cărți sunt rodul unui parcurs de viață care, îndrăznesc să cred, mi‑a permis să înțeleg atât politica internațională, cât și pe cea românească, din perspective relevante, nu doar pentru mine, ci și pentru toți compatrioții mei”, a scris Geoană, pe Facebook.

Și a vorbit, printre altele, și despre inteligența artificială. Ar putea fi A.I. un pericol mai mare decât schimbările climatice, de pildă?

Mircea Geoană: „Inteligența artificială încă putem s-o mai strunim. (...) Poate scăpa și poate să devină periculoasă pentru noi. Într-un sondaj făcut în Silicon Valley, între inginerii care produc algoritmi de A.I., 10% consideră că produsele lor riscă să conducă la extincția speciei umane, 90% cred că poate fi reglementată. Eu cred în continuare că, dimpotrivă, criza climatică este mai periculoasă chiar decât aceasta, pentru că ea deja este mult prea avansată. Trebuie să facem eforturi incredibil de mari și complicate pentru a putea să o stăvilim un pic”.

„Eu ceea ce văd venind e, de fapt, un fel de menghină între inteligența artificială, quantum computing, care va face ca tot ce avem noi putere de procesare în calculatoare să fie imensă, biologie sintetică, în care ne uităm și la ființa umană și vom putea să reparăm infirmități decisive, să le reparăm efectiv. Vom putea să facem în așa fel încât animalele și cele care produc atât de mult metan să fie redus cu 90%. Va fi o competiție pentru cucerirea spațiului și, eventual, colonizarea spațiului. Aceste lucruri vin în următorii câțiva ani de zile, nu e o utopie, nu e SF.”.

„Eu vă spun, la NATO, pentru că asta fac în fiecare zi, mă ocup și de acest subiect, ele vin și ne vor schimba modul în care muncim, fiecare profesie, geopolitica și nu vreau ca țara mea, într-un moment atât de bun al istoriei sale, să iasă, Doamne ferește, dacă nu înfrântă, vulnerabilizată de o schimbare pe care azi simt că încă nu suntem pregătiți să o facem. Și nu doar la nivel politic, ci la nivel de societate, la nivel de business, la nivel de elite intelectuale, la nivel de oameni (…)”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE