Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Mircea Geoană: ”Nu avem probleme de securitate în România. Suntem protejați de NATO”

Secretarul general adjunct al NATO îi asigură pe români că țara noastră este una sigură. Într-un interviu acordat Euronews România, Mircea Geoană a afirmat că nu există niciun risc de securitate în România deoarece Alianța Nord-Atlantică este capabilă să facă fața oricărei provocări, în contextul în care opt din zece români nu au încredere în capacitatea de apărare în cazul unui atac.

Mircea Geoană a catalogat războiul din Ucraina drept unul ”odios” și de lungă durată. Afirmațiile sale vin în contextul în care comandantul forțelor militare ucrainene a precizat că această contraofensivă trenează pentru că ambele armate au același nivel tehnologic. Mai mult, oficialii de la Kiev vor ca industria de apărare Ucrainei să fie transformată într-una de producere de armament.

Mircea Geoană, despre războiul din Ucraina. ”Nimeni nu poate spune când se va termina și în ce condiții va termina”

”Nu ne-a spus de la începutul acestui război odios că va fi un război de lungă durată și din păcate, acest lucru se confirmă.

Se transformă tot mai mult în război de atriție și, evident, continuarea sprijinului pentru Ucraina din punct de vedere al statelor, a democrațiilor occidentale, este vitală pentru a putea să susțină acest foc prelungit.

Se apropie și sezonul rece și știm bine că anul trecut, în timpul iernii, Rusia a bombardat sălbatic sistemele energetice. În timpul verii încearcă să distrugă sistemele de export a cerealelor și a produselor agroalimentare din Ucraina.

Deci este un război de lungă durată. Trebui să fim pregătiți pentru război care va dura.

Nimeni nu poate spune când se va termina și în ce condiții va termina, dar spun un singur lucru: nu simțim niciun fel o slăbire a voinței conducerii și a militarilor ucraineni pentru a-și apăra țara și pentru a-și apăra interesele și integritatea teritorială”, a declarat secretarul general adjunct al NATO, pentru Euronews România.

Mircea Geoană explică cum se poziționează NATO față de războiul din Israel și cel din Ucraina: ”Este un moment foarte complicat”

Mircea Geoană a amintit că NATO a mai făcut față unor situații de criză, în condițiile în care luptele din războiul Israel-Hamas durează de aproape o lună, iar ostilitățile din Ucraina au loc de aproape doi ani.

”Nu trebuie să ne ascundem. Este un moment foarte complicat și NATO a mai făcut față unor situații de criză în anii '60, criza Suez-ului, a fost criză între aliați importanți. Deci nu e prima dată când vedem situații pe frontul estic, pe frontul sudic.

De aceea, suntem extrem de vigilenți și pregătiți să facem față oricărei forme de atac la adresa securității noastre, din orice direcție și din orice zonă ar veni intens”, a mai precizat secretarul general adjunct al NATO.

Secretarul general adjunct al NATO: ”România este în mâini sigure în NATO”

În contextul în care un sondaj arată că opt din 10 români nu se simt în siguranță și cred că statul i-ar putea proteja în cazul unui atac armat, Geoană a dat asigurări că România nu are probleme de securitate deoarece este protejată de NATO.

”Pentru cetățenii României, vreau încă o dată să le reconsolidez mesajul meu (...)

Nu avem probleme de securitate în România. Suntem protejați de NATO. Planurile de apărare care sunt în acuma în faza de implementare ne vor asigura securitate suplimentară și într-un fel și în plan intern, cu toate criticile care pot apărea în plan politic. Suntem o țară liniștită, o țară sigură.

De aceea cred că trebuie să fim vigilenți și evident îngrijorați când vedem atât de multă tensiune în jurul nostru, dar în niciun caz speriați sau panicați, pentru că România este în mâini sigure în NATO și cred că suntem în țară care este sigură, este stabilă și problemele noastre nu sunt în natură securitare. Probleme noastre sunt mai degrabă de natură economică și socială.

Deci aveți încredere și NATO și aveți încredere că țara noastră are capacitate să-și apele cetățenii și interesele”, a concluzionat Mircea Geoană.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE