Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Erdogan despre situația din Gaza: "Este o crimă împotriva umanităţii". Președintele turc a cerut încetarea uciderii civililor

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a denunţat vineri, la Astana, în cadrul unui summit al statelor turcice, că în Fâşia Gaza se comite în prezent o şi a cerut oprirea uciderii civililor, indiferent dacă sunt arabi sau evrei, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Totodată, Erdogan a făcut apel la instituirea cât mai repede posibil în Fâşia Gaza a unei "încetări a focului umanitare" şi a asigurat că "îşi va continua" eforturile de a pune capăt conflictului declanşat de atacul fără precedent al grupării islamiste Hamas în sudul Israelului la 7 octombrie, notează AFP.

"Ceea ce se întâmplă acum în Gaza este o crimă împotriva umanităţii", a declarat liderul turc la cel de-al 10-lea summit al Organizaţiei Statelor Turcice (OST), care are loc în capitala kazahă Astana.

Apel pentru o conferință internațională de pace

Erdogan a subliniat că 'în Palestina' are loc o "tragedie fără precedent", în timp ce "şcoli, case şi tabere de refugiaţi sunt bombardate fără milă", adăugând că "prioritatea noastră este de a stabili rapid o încetare a focului umanitară".

"Lansăm un apel către părţi la încetarea focului, să permită ajutorul umanitar şi să înceteze uciderea civililor, indiferent de naţionalitatea lor - evrei sau arabi", a adăugat el.

"Lucrăm la noi mecanisme care să garanteze securitatea tuturor, fie că sunt musulmani, creştini sau evrei", a asigurat Erdogan în cadrul acestui summit, care a reunit şefi de stat şi prim-miniştri din Azerbaidjan, Ungaria Kîrgîzstan, Turkmenistan şi Uzbekistan, în afară de Turcia.

"Eforturile noastre de a pune bazele unei conferinţe internaţionale de pace continuă", a spus el.

"La drept vorbind, crime împotriva umanităţii sunt comise în Gaza exact de 28 de zile", a afirmat Erdogan, în timp ce guvernul Hamas a anunţat un bilanţ de mii de civili ucişi în urma bombardamentelor israeliene, ca represalii după atacul sângeros al combatanţilor Hamas din 7 octombrie.

Israelul și-a rechemat diplomații din Turcia

Erdogan a acuzat la sfârşitul lunii octombrie Israelul de şi Occidentul că este "principalul vinovat al masacrelor din Gaza", declaraţii care au determinat Israelul să-şi recheme diplomaţii din Turcia.

Preşedintele kazah Kasîm-Jomart Tokaev, gazda summitului, a subliniat că "civilii din Fâşia Gaza, în special copiii şi persoanele în vârstă, sunt cei care devin victime ale confruntărilor".

"Principala sarcină este să le asigurăm securitatea", a spus el, anunţând că ţara sa va trimite un ajutor umanitar de un milion de dolari în Palestina.

Preşedintele uzbek Şavkat Mirzoiev a subliniat, de asemenea, necesitatea unui armistiţiu umanitar în Gaza şi a făcut apel la încetarea ostilităţilor, anunţând trimiterea unui ajutor umanitar de 1,5 milioane de dolari pentru Fâşia Gaza.

În afară de Turcia, OST cuprinde Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan şi Uzbekistan, iar Turkmenistan şi Ungaria participă în calitate de observatori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE