Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Turcia, vocea opusă din NATO. Ankara acuză Israelul de crime de război și cere crearea unui stat palestinian

Războiul dintre Israel și organizația militantă Hamas din Fâșia Gaza a provocat, se pare, o fisură în interiorul celei mai puternice alianței militare din lume - NATO. Turcia, cea mai mare forță militară a NATO din Orientul Mijlociu, condamnă dur acțiunile Tel Aviv-ului, iar declarațiile, uneori amenințătoare, ale președintelui Recep Tayyip Erdogan provoacă îngrijorări în rândul partenerilor.

Într-un recent discurs ținut în Parlament, Erdogan a numit organizația Hamas drept mișcare de eliberare națională, în opoziție cu principalii săi aliați - SUA și țările europene – care consideră gruparea palestiniană drept una teroristă. 

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Hamas nu este o organizație teroristă, ci un grup de eliberare și de mujahedini (luptători islamici n.r.) care duce o luptă pentru a-și proteja pământurile și cetățenii.”

Soluția pentru a rezolva conflictul, în viziunea președintelui turc

Liderul de la Ankara a sugerat că nu este de acord și cu acțiunile SUA în regiune. Washington este principalul susținător al Israelului în războiul împotriva Hamas și a trimis mai multe nave de război în apropiere de țărmul israelian, inclusiv portavioane.

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Ce caută portavionul american în apropierea Israelului? Ce vrea să facă? Ce vor face cu navele și avioanele cu care este înconjurat acest portavion? Vor distruge Gaza prin lovirea zonei din jur și vor începe să comită măceluri de proporții.”

Iar în timpul unii amplu miting pro-Palestina, la care au participat sute de mii de oameni, Erdogan a sugerat chiar că ar putea să-și trimită trupele în Israel. ”Turcia poate veni în orice noapte în mod neașteptat”,  a spus liderul de la Ankara în fața mulțimii care-l aclama.

În același discurs, președintele Turciei a spus că Israelul comite crime de război și acuzat occidentul pentru situația din Fâșia Gaza.    

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Sincer, Israelul a comis crime de război timp de 22 de zile. Acum, Israel, te vom proclama în fața lumii ca fiind un criminal de război și ne pregătim pentru asta. Occidentul are cea mai mare responsabilitate pentru masacrul din Gaza. Pentru că Israelul nu ar putea face niciun pas fără ei. Dacă ar face-o, nu ar supraviețui trei zile, s-ar prăbuși.”

În opinia președintele turc, soluția pentru actualul conflict din Fâșia Gaza, care este unul dintre cele mai sângeroase, este crearea unui stat palestinian independent. Turcia poate să acționeze în acest caz în calitate de ”garant”, a anunțat liderul de la Ankara. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE