Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum sunt realizate subiectele de la Bacalaureat. Oficial din Ministerul Educației: ”Sunt arhivate pe un server care este monitorizat de STS”

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a explicat la Euronews România când și cum sunt realizate subiectele de la Bacalaureat și care este procedura de transmitere către școli a subiectelor în ziua examenelor.

”Aceste subiecte sunt elaborate la nivelul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație, de către un grup de lucru. Este format din profesori cu experiență, care sunt selectați pe baza unui apel de selecție, care îndeplinesc anumite criterii în ceea ce privește pregătirea profesională și experiența dumnealor atât în zona de predare, cât și în zona de evaluare.

Subiectele sunt elaborate cu o lună – două înainte de examene, luna aprilie a fost luna de finalizare a subiectelor pentru examenul de Bacalaureat. Practic, înainte de a debuta sesiunea specială a examenului de Bacalaureat pentru olimpici și sportivi. Aceste subiecte sunt securizate, sunt arhivate pe un server care este monitorizat de STS, server la care nu are acces decât administratorul de rețea din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație.”

Acesta a menționat că ora la care varianta pentru examen este extrasă variază în funcție de mai multe variabile, precum materia la care va fi susținut examenul, dacă subiectele vor fi traduse.

”În dimineața examenului, președintele Comisiei Naționale extrage numărul variantei corespunzătoare subiectului pe care elevii urmează să îl rezolve în cadrul examenului. La fiecare disciplină există un responsabil și acesta merge la Comisie, care se află într-o sală separată fără acces la internet, fără comunicare cu exteriorul, acolo unde se află o parte a grupului de lucru care a lucrat la elaborarea subiectelor. Aceștia pătrund în acea sală fără a avea asupra lor niciun mijloc de comunicare, deci practic nu au nicio posibilitate de a comunica cu exteriorul.

Responsabilul de disciplină urcă în sala respectivă și anunță numărul variantei care a fost extrasă. Această variantă este extrasă din server de către administratorul de rețea și se procedează la verificarea ei, înainte de a fi transmisă în teritoriu. Dacă este cazul, avem și situații în care procedăm la traducerea subiectelor, așa cum s-a întâmplat astăzi, la proba de matematică, unde am avut solicitare de traducere în cinci limbi ale minorităților naționale și la istorie, unde a fost o solicitare de traducere în patru limbi.

Apoi, variantele sunt încărcate într-o aplicație care permite transferul arhivelor cu subiecte către centrele de examen din țară. Responsabilii la nivelul centrelor de examen din țară sunt înregistrați, completează un angajament cu privire la confidențialitatea informațiilor, cu privire la subiecte și bareme, și primesc o parolă de acces la arhivă, în jurul orei 8, iar până în ora 8:30, când elevii practic ar trebui să fie în sălile de examen, primesc cea de-a doua parolă, care permite dezarhivarea arhivelor și printarea subiectelor într-un număr corespunzător candidaților care susțin examenul.”

Suspiciunea de fraudă a probei de la Limba Română

Au existat mai multe suspiciuni privind frauda probei de Limba și Literatura Română de la Bacalaureat. Florian Lixandru a declarat că în urma desfășurărilor demarate de Ministerul Educației rezultă că nu a existat niciun fel de scurgere de informații.

”În ceea ce privește suspiciunea de fraudare a probei de la Limba și Literatura Română, în cadrul examenului de Bacalaureat din 26 iunie 2023, Centrul Național de Politici în Evaluare și Educație a procedat la verificare elementelor de securitate asociate procedurii, atât de extragere a variantei de subiecte, cât și de distribuire a acestora către centrele de examen. Spațiile de lucru sunt securizate, sunt supravegheate audio – video, iar accesul la server este monitorizat de STS. Nu există nicio posibilitate de scurgere a informațiilor în spațiul public în timpul sau înainte de desfășurarea examenului.”

Luni, la ora 4:00, au fost aproximativ 100 de căutări ale expresiei ”de bună seamă”. Oficialul din Ministerul Educației spune că aceasta este o simplă coincidență, nu o scurgere de informații.

”Este o simplă coincidență. Ieri, pentru Limba Română, varianta de subiect a fost extrasă la ora 6:00. Astăzi, pentru că am avut două probe de examen, care au necesitat și traducere, extragerea a avut loc la ora 5:00. Mâine, pentru că avem 10 tipuri de subiect, care la fel, necesită traducere, extragerea va fi mult mai devreme. Deci, practic, la ora 4:00 nu avea cum să se știe care ar fi varianta care urmează să fie susținută de elevi. Dacă s-ar fi scurs în spațiul public informații cu privire la barem, cred că cea mai de interes informație ar fi fost cea referitoare la subiectul III,  care nu a circulat pe nicăieri, niciun pronostic nu a fost dat în cazul subiectului III.

Acea aplicație, Google Trends, care practic oferă informații cu privire la numărul de accesări pentru un anumit cuvânt sau o anumită sintagmă, dă rezultate diferite în funcție de device-ul pe care o accesezi, în funcție de locul din care accesezi, în funcție de momentul la care accesezi această aplicație. Ieri, aceeași aplicație, în momente diferite, de pe device-uri diferite, a oferit informații diferite și nerelevante pentru a putea considera că este vorba de o posibilă fraudă în ceea ce privește suspiciunea cu privire la scurgerea subiectelor în spațiul public.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE