Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ligia Deca, despre subiectele la Bac 2023: Elevii nu au fost afectați de grevă, materia era deja parcursă

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, le-a urat, luni, mult succes celor care încep săptămâna aceasta examenul de Bacalaureat şi a anunţat că, după finalizarea examenelor naţionale, vor fi investigate cauzele neprezentării elevilor la aceste probe.

"Mult succes tuturor celor care încep examenul de Bacalaureat săptămâna aceasta. Astăzi este prima probă, cea de Limba română. Sunt convinsă că se vor concentra şi că emoţiile inerente nu vor fi niciun obstacol în calea rezolvării subiectelor şi obţinerii unor note care să le garanteze că merg acolo unde îşi doresc mai departe", a spus Deca, după şedinţa conducerii PNL cu miniştrii şi secretarii de stat liberali, potrivit Agerpres.

Ea a susţinut că greva profesorilor nu a influenţat modul în care copiii s-au pregătit.

"Cred că în aceste săptămâni în care într-o parte din şcoli lucrurile nu s-au desfăşurat normal nu am afectat în niciun fel predarea materiei, pentru că, până la data la care greva a început, materia pentru clasa a XII-a era deja parcursă. De asemenea, am avut grijă ca acolo unde a fost posibil să existe şi o perioadă de recuperare. De asemenea, mulţi dintre cei care au fost în grevă au transmis copiilor eventuale exerciţii de recapitulare, au ţinut legătura cu elevii lor şi eu sunt convinsă că săptămânile în care au putut să recapituleze au fost foarte benefice pentru ceea ce pot face ei astăzi la examen", a afirmat ministrul Educaţiei.

Ministerul Educației va analiza cauzele neprezentării elevilor la examene

Ligia Deca a informat că, după finalizarea examenelor naţionale, vor trebui analizate cauzele neprezentării elevilor la acestea.

"Numărul de elevi care nu s-au putut înscrie la Evaluarea Naţională se înscrie în numărul pe care îl vedem în general în ultimii ani. Nu a fost o proporţie mai mare decât în alţi ani. Au fost cauze de tipul: neîncheierea situaţiei, corigenţe, neînscrieri pentru că se află la şcoli pentru copii cu cerinţe educaţionale speciale sau sunt copii care, pur şi simplu, au rezultate la olimpiade şi atunci se pot înscrie direct. În mod sigur, trebuie investigat şi ne-am propus acest lucru ca, după ce se termină examenele naţionale, să vedem care exact situaţia pe fiecare unitate de învăţământ, care sunt cauzele pentru fiecare copil care au stat la baza neprezentării la Evaluarea Naţională. La examenul de Bacalaureat este o situaţie mai deosebită pentru că, de exemplu, la liceele tehnologice avem posibilitatea de examen de Bacalaureat, de examene de certificare profesională sau şi de una şi de cealaltă. Sunt copii care optează doar pentru certificarea profesională şi pentru intrarea ulterior în piaţa muncii. De asemenea, în funcţie de specificul fiecărui liceu şi de rezultatul pe care l-au avut pe parcursul clasei a XII-a, pot fi copii care preferă să se prezinte la sesiunea de Bacalaureat din toamnă sau în anul următor. Şi aici trebuie să investigăm exact cauzele şi să reducem numărul celor care nu se prezintă la examenul de Bacalaureat dacă nu au motive obiective", a explicat ministrul.

Potrivit Ligiei Deca, va fi analizată şi situaţia liceelor cu promovabilitate mică.

"Vom analiza situaţia acestor licee şi vom vedea care sunt intervenţiile necesare. Aşa cum am avut, de exemplu, proiectul ROSE care s-a uitat la legătura aceasta între liceu şi învăţământul superior vom încerca să analizăm care sunt cauzele şi să intervenim prin programele naţionale pe care le avem. Dacă sunt cauze sociale, trebuie să intervenim cu măsuri sociale, dacă sunt cauze care ţin de nevoie suplimentară, învăţământ remedial, atunci ne vom axa pe acestea. Este clar că trebuie să avem intervenţii mult mai individualizate în funcţie de nevoile fiecărui copil", a transmis ministrul Educaţiei.

Peste 130.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie - iulie, care începe luni cu proba la Limba şi literatura română. Probele scrise din prima sesiune a Bacalaureatului 2023 se vor desfăşura în perioada 26 - 29 iunie, în 464 de centre.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE