Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bac 2023: Cum vor fi punctate răspunsurile pentru expresia ”de bună seamă” și explicațiile ministrului Educației

Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a transmis o notă în care clarifică modul în care va fi punctată cerința de la Bac 2023, care le cerea elevilor să dea un sinomim pentru expresia ”de bună seamă”.

Subiectul a dat naștere unor dezbateri, iar în mediul online au apărut inclusiv petiții în care elevii care au susținu proba la bacalaureat au cerut ca baremul de corectare pentru primul exercițiu de la subiectul 1 să fie modificat.

Elevii motivează că subiectul de la Română de la Bac 2023 a fost greu și că sinonimul cerut pentru exercițiul de la subiectul 1 este foarte interpretabil.

Nota transmisă profesorilor corectori

”În evaluarea lucrărilor la proba Ea) - limba și literatura română -, se vor puncta la Subiectul I.A., cerința 1, toate variantele carecte care indică sensul din text al secvenței date. Punctajele pentru formularea răspunsului în enunț și pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație se acordă și în cazul în care elevul nu a indicat sensul corect al secvenței date.”, transmite Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație, într-o notă publicată pe Facebook de Iulian Cristache.

Potrivit baremului publicat de Ministerul Educației, punctajul maxim al cerinței este 6 puncte, din care:

  • 4 puncte pentru indicarea sensului din text al secvenței date;
  • 1 punct pentru formularea răspunsului în enunț;
  • 1 punct pentru corectitudinea exprimării, respectarea normelor de ortografie și de punctuație.

Lingvist: ”Să ceri să nu se puncteze că nu o înțelegi în context mi se pare ușor abuziv”

Lingvistul Alexandru Nicolae a explicat pentru Euronews România cum ar fi trebuit să răspundă elevii exercițiul de la proba de limba româna a examenului de Bacalaureat și care sunt sinonimele sintagmei ”de bună seamă”.  

”Dacă citim această expresie în context, putem să vedem să această expresie are un sens ușor vag, dar nu atât de vag pe cât am putea să credem la prima vedere. Este în mod clar o expresie de modalizare, de continuitate textuală care înseamnă, în contextul dat, ”cu siguranță”. Din punctul acesta de vedere există multe sinonime posibile: cu siguranță, evident, indiscutabil, clar, limpede și așa mai departe. Chestiunea cu această expresie, cu această sintagmă, este că eu am citit petițiile, una mai motivată, alta mai puțin motivată și motivația este destul de precară. În ce sens? Se spune într-una dintre aceste petiții că avem de-a face cu o locuțiune moldovenească, ceea ce nu este adevărat. M-am uitat în Dicționarul Tezaur al Limbii Române la circulația acestei expresii în perioada sfârșitului secolului al XIX-lea, jumătatea secolului al XX-lea. Nu o găsim doar la moldoveni. Avem exemple cu sintagma ”de bună seamă” la Codru Drăgușanu, Coșbuc și Agârbiceanu care sunt ardeleni, avem la Călinescu care e bucureștean, munteam. Deci, o literație minimală, o cunoaștere a textelor din perioada marilor clasici și din perioada următoare a secolului xx, cred că nu ar fi trebuit să dea bătăi de cap”, a explicat Alexandru Nicolae.

Lingvistul a menționat și că această sintagmă își are origini chiar mai vechi, undeva la începutul secolului XVII, fiind regăsită chiar și în operele lui Constantin Golescu. Mai mult locuțiunea s-ar mai folosi chiar și în prezent, dar cu o frecvență extrem de redusă. 

”Vorbim despre un arhaism. Să ceri să nu se puncteze că nu o înțelegi în context mi se pare ușor abuziv. Ministrul a avut o poziție corectă și din punctul de vedere al faptului că există o variație regională și că un copil care folosește în răspuns o expresie, mai curentă în zona sa, chiar dacă nu o găsești în dicționarul de sinonimie cu ”evident”, ”cert” și așa mai departe trebuie punctat”, a mai spus acesta. 

Explicațiile ministrul Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, a venit cu explicații în urma petiției semnată de mai mulți elevi în cursul zilei de ieri. Aceștia solicitau ca la examenul de bacalaureat, în proba de limba română, să fie acceptate și alte sinonime pentru locuțiunea adverbială "de bună seamă".

”Am văzut și noi discuțiile din spațiul public și am discutat și cu cei implicați în organizarea examenului. Pentru o corectură unitară a fost transmis o notă în toate centrele zonale de evaluare ce conține clarificări referitoare la punctarea și a altor sinonime în afara cuvântului desigur care este menționat în barem și clarificări vizavi și de modul în care se face evaluarea, ați văzut că acolo erau punctaj asociate unor anumite elemente în așa fel încât toată lumea să urmeze același mod de corectură, să nu avem diferențe. Ne-am ocupat chiar dimineață de acest subiect și cred că va fi în avantajul elevilor să avem această abordare unitară”, a declarat Ligia Deca.

Ligia Deca a declarat că sinonimele acceptabile pentru sintagma "de bună seamă" vor fi luate în considerare în funcție de fiecare centru zonal care corectează examenele.

”Sinonime ale sintagmei “de bună seamă” acolo cred că în funcție de fiecare centru zonal sinonimele acceptabile vor fi luate în considerare. Nu are sens să le menționez fiindcă iarăși vor fi interpretate limitativ”, a mai adăugat ministrul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE