Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum să evităm risipa alimentară de Paște. Un român aruncă la gunoi aproximativ 75 de kilograme de mâncare anual

Putem găti de Paște fără să aruncăm mâncare. Trebuie doar să ne organizăm mai bine, în așa fel încât să nu mai facem mai multă mâncare decât trebuie și să refolosim resturile alimentare în alte rețete. Jurnalistul Euronews, Maia Bondici a stat de vorbă cu un bucătar care a explicat cum putem găti exact cât trebuie de sărbători. În fiecare an, românii aruncă 2,5 milioane de tone de alimente, asta în condițiile în care peste patru milioane de oameni din țara noastră au dificultăți în asigurarea hranei zilnice.

Înainte de a începe să gătim ar trebui să avem o listă de cumpărături și să știm pentru câți oameni vom face mâncare. Asta dacă vrem să nu o aruncăm la gunoi. Chef Andrei Junghietu spune că 350 de grame de mâncare gătită ar trebui să fie suficient pentru o persoană și în caz că rămân resturi, există soluții.

Andrei Junghietu, bucătar: ”Statistic, mâncarea gătită este cea care ajunge în cantitatea cea mai mare la gunoi și cred că poate fi donată sau poate fi prelucrată astfel încât să poți să o consumi sub altă formă. De exemplu avem cozonacul care de multe ori ajunge să fie uscat și oamenii nu-l mai pot consuma, dar hidratat în lapte și prăjit în niște unt se transformă într-o frigănea delicioasă.”

Un român aruncă aproximativ 75 de kilograme de mâncare la gunoi

Europenii aruncă 153 de milioane de tone de mâncare în fiecare an, mai mult cu 15 milioane de tone de alimente decât importă.

Fiecare român aruncă aproximativ 75 de kilograme de mâncare la gunoi în fiecare an. Asta înseamnă pentru România 2,5 milioane de tone de alimente aruncate la gunoi. Asta ne plasează la jumătatea clasamentului european când vine vorba vorba de kilograme per cap de locuitor.

”Magazinele au fost închise timp de două zile, iar panica de a cumpăra mâncare a fost ridicolă. Suntem doar eu și soțul meu și ne-am obișnuit să nu mai aruncăm atât de mult, dar sunt sigură că oamenii cumpără mai mult decât au nevoie”, a explicat o femeie.

În loc să aruncăm mâncarea care rămâne după sărbători, putem să o donăm celor care au nevoie. Mâncarea aruncată nu este doar o risipă, dar și un poluator.

Mihai Tănase, Harta Reciclării: ”Resturile alimentare ajunse la groapa de gunoi devin toxice. Ele produc un lichid toxic. Se numește levigat și produc și gaz metan care este un gaz cu efect de seră destul de puternic.”

În cazul în care mâncarea nu mai poate fi consumată, există soluții mai prietenoase cu mediul.

Andrei Junghietu, bucătar: ”Avem un aparat de compostare unde aruncăm toate deșeurile biodegradabile, iar acestea se transformă în compost. (...) Ăsta este rezultatul final. Un material foarte hrănitor pentru plante.”

Conform Uniunii Europene, 70% din risipă provine din gospodăriile oamenilor, iar 95% din deșeurile alimentare sunt generate în orașe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE