Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu sau fără Uniunea Europeană, România e la fel de coruptă, susțin românii, la 17 ani de la aderare

Încrederea românilor în Uniunea Europeană a crescut, o arată datele ultimului sondaj INSCOP. Iar prioritățile europarlamentarilor ar trebui să fie lupta pentru ca românii să aibă aceleași drepturi ca restul cetățenilor europeni și aderarea deplină a României la Schengen.

Cu sau fără Uniunea Europeană - Românii sunt relativ mulțumiți de aderarea la UE. Corupția, în continuare o problemă

La 17 ani de când România a devenit membră a Uniunii Europene, INSCOP a întrebat românii dacă văd drept avantajoasă aderarea țării noastre la comunitatea europeană. Aproape jumătate dintre cei care au răspuns sondajului susțin că aderarea a adus mai degrabă avantaje. Acum 10 ani, la aceeași întrebare, cu 12% mai puțini români aveau un răspuns pozitiv.

„România a crescut de n ori – economic, social, politic, inclusiv cultural - vedem doar opțiuni pozitive”.

„Avem mai multe oportunități ca popor, suntem legați de mai multe națiuni care sunt mai dezvoltate decât noi”.

„Avem proiecte care ne dezvoltă și nouă economia”.

 „Ajutoarele astea care se dau de la Uniune, dar nu sunt prea folosite cum trebuie”.

„Dacă n-am fi fost în Uniunea Europeană, nu știu unde am fi fost în momentul de față. Cred că rămâneam în urmă cu 20 de ani”.

Ruth Novacovici, jurnalistă Euronews România: „Un alt studiu indică faptul că jumătate dintre români cred că trăiesc mai prost decât acum 10 ani și nu sunt optimiști în ceea ce privește viitorul. Doar 34% dintre românii intervievați de IRES cred că vor trăi mai bine peste 5 ani”.

Răspunsurile sunt mult mai nuanțate însă când vine vorba de satisfacția românilor în diferite domenii. În ceea ce privește construcția de autostrăzi și accesul la servicii de sănătate, majoritatea participanților la studiul IRES spun că România a avut de câștigat în urma integrării în UE. Procentajele sunt similare și în ceea ce privește accesul la serviciile de sănătate. Peste jumătate dintre români par, însă, nemulțumiți de corupție și evoluțiile din agricultură.

„Corupția e ori mai mare, ori ca înainte. Nu mi se pare neapărat că e ceva schimbat în bine”.

„Foarte coruptă. Înainte... se știa, ce se zicea în partid, aia se făcea”.

 „Dacă n-am fi fost în UE, nu cred că am fi avut șanse să avem o infrastructură așa de bună cum e acum. Nu este extraordinară, dar nu cred că am fi evoluat aproape deloc în domeniul acesta”.

42% dintre participanții la sondajul INSCOP cred că europarlamentarii ar trebui să lupte, în primul rând, ca românii să aibă aceleași drepturi ca ceilalți cetățeni europeni. Apoi, pentru aderarea completă a României la Schengen și pentru atragerea fondurilor europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE