Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj Euronews: Românii, mulțumiți că sunt în Uniunea Europeană. 66% dintre ei spun că apartenența la blocul comunitar e un lucru bun

Nu mai puțin de 66 % dintre români consideră că apartenența țării la Uniunea Europeană este un lucru bun. Însă doar o treime consideră că activitatea Comisiei Europene este pozitivă.

Acest lucru reiese dintr-un sondaj realizat de IPSOS exclusiv pentru Euronews. Datele arată că șase din 10 europeni cred că este bine că fac parte din blocul comunitar.

Majoritatea cetățenilor europeni consideră că aderarea țării lor la UE este un lucru bun, dar doar o treime dintre ei aprobă activitatea Comisiei Europene. Așa arată un sondaj exclusiv Euronews, IPSOS.

Mai puțin de jumătate din locuitorii cehiei sunt mulțumiți că sunt în UE

Portugalia și Spania sunt cele mai euroentuziaste țări, în timp ce Republica Cehă este singurul stat membru în care mai puțin de jumătate din populație se bucură că face parte din Uniunea Europeană. Și în Slovacia, Franța și Italia sunt rate scăzute de satisfacție.

Expertul Francesco Nicoli de la Institutul Bruegel spune că acest lucru nu este surprinzător.

”Cred că este perfect în regulă să existe (această părere n.r.) în stadiul integrării europene, deoarece acum trebuie să avem în proporție de 60%, puţin mai mult de 60% o viziune pozitivă și doar aproximativ 15% o viziune negativă, deoarece este vorba despre performanță.

Nu este vorba despre politică în sine. Aceasta nu este o părere despre Uniunea Europeană, este o părere despre rezultatele actuale ale procesului de integrare europeană.”, a mai spus Francesco Nicoli, Institutul Bruegel.

37% dintre respondenți consideră pozitivă activitatea actualei Comisii Europene, condusă de Ursula von der Leyen, care a trebuit să se confrunte cu multiple crize, de la pandemia de Covid19, până la războiul din Ucraina.

32% nu răspund și 31% au o opinie negativă. În Franța, rata de aprobare este deosebit de scăzută.

Ursula von der Leyen este criticată mai ales de alegătorii de stânga, de conservatori și cei din grupul Identitate și Democrație.

Însă și o cincime dintre alegătorii Partidului Popular European, propria familie politică, dezaprobă activitatea ei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE