Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cu ce rămânem după Cupa Mondială din Qatar, descrisă de președintele FIFA drept „cea mai bună din toate timpurile”

Publicat de: Euronews

Campionatul Mondial din Fotbal din Qatar s-a încheiat pe 18 decembrie, cu Argentina încununată „regina lumii”, la capătul unui turneu care a început cu numeroase controverse, a adus mari surprize și a fost numit de președintele FIFA „cea mai bună Cupă Mondială din istorie”.

Care sunt cele mai importante lucruri cu care rămânem după turneu.

1. Messi, cel mai mare jucător al tuturor timpurilor?

Lionel Messi a cucerit trofeul Cupei Mondiale, singurul care îi mai lipsea dintr-o carieră strălucitoare. El și-a inspirat echipa pe tot parcursul turneului, a marcat două goluri în finală înainte de a transforma cu succes lovitura de pedeapsă în loviturile de departajare și a încununat totul ridicând trofeul Cupei Mondiale.

Astfel, Lionel Messi și-a adus cel mai puternic argument de până acum pentru a fi considerat cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor.

Faptul că Messi nu a reușit să câștige până acum cel mai mare premiu al sportului a contat întotdeauna împotriva sa atunci când și-a măsurat realizările cu Pelé și Maradona.

Câștigătorul de șapte ori al premiului Ballon d'Or pentru cel mai bun jucător din lume și de patru ori câștigător al Ligii Campionilor, a câștigat anul trecut Copa America pentru prima dată cu Argentina.

Acum, reușita echipei din Qatar îl plasează pe Messi în compania lui Pelé - care a câștigat Cupa Mondială de trei ori cu Brazilia - și a compatriotului său Diego Maradona, care a fost căpitanul echipei naționale la titlul mondial din 1986.

La 35 de ani, turneul din acest an a fost considerat în general ca fiind ultima sa șansă la Cupa Mondială. El a marcat șapte goluri în Qatar, ridicând totalul său la Cupa Mondială la 13 - mai mult decât Pelé sau Maradona.

Dar assist-urile sale au fost la fel de valoroase: pasa sa deghizată pentru golul lui Nahuel Molina împotriva Olandei în sferturile de finală, cursa întortocheată pentru a-l învinge pe fundașul croat Joško Gvardiol și pentru a-l servi pe coechipierul Julian Alvarez în semifinale, iar apoi un joc magnific cu o singură atingere de picior în faza premergătoare celui de-al doilea gol al Argentinei în finală, marcat de Ángel Di María.

Triumful Argentinei, 4-2 la penaltiuri după o remiză 3-3 după prelungiri, în probabil cea mai palpitantă finală de Cupă Mondială din toate timpurile, a fost un final uimitor pentru un turneu care a început cu o înfrângere cu start fals, 1-2 în fața Arabiei Saudite.

Este, de asemenea, un tonic pentru o țară - atât de des afectată de crize economice - care pierduse ultimele două finale de la victoriile din 1978 și 1986.

2. A fost cea mai bună finală de Cupa Mondială din toate timpurile?

Aceasta va fi întotdeauna o chestiune de opinie - dar iată ce au spus unii dintre cei implicați, precum și comentatorii:

Meciul a fost complet nebunesc... Știu că este doar un meci de fotbal, o Cupă Mondială, și că nu ar trebui să ne gândim mai departe, dar în Argentina, fotbalul nu este doar fotbal. Trebuie să sărbătorim.

-Lionel Scaloni, selecționerul Argentinei

Acest meci a arătat de ce fotbalul este cel mai bun joc dintre toate. Acesta este un clasic din toate timpurile.

-Jamie Carragher, fost fundaș al Angliei, pe Twitter

Cea mai bună finală de Cupa Mondială din toate timpurile.

-Usain Bolt

Un meci incredibil. Cu siguranță cea mai bună finală din toate timpurile.

-Michael Owen, fost atacant englez, pe Twitter

Unul dintre acele meciuri eroice care trec testul timpului... (dar și) unul dintre acele lovituri de pumnal care trec direct prin inimă

-ziarul sportiv francez L'Equipe

3. Marocul, outsiderul, este vedeta Orientului Mijlociu. Marile puteri ale fotbalului, trimise acasă

În ciuda înfrângerii din semifinale în fața Franței și apoi a Croației în finala de baraj, performanța Marocului la Cupa Mondială va rămâne îndelung în memorie.

Echipa nord-africană a ajuns până în semifinale și a trecut de trei nume grele ale Europei și ale lumii: Belgia, Spania și Portugalia.

Nu numai că prestația Marocului în Qatar a fost cea mai surprinzătoare poveste a Cupei Mondiale, dar Leii din Atlas au fost, de asemenea, prima națiune arabă care a ajuns atât de departe în turneu, stârnind o revărsare de mândrie în rândul țărilor arabe în timpul unui eveniment care se desfășura pentru prima dată în Orientul Mijlociu.

„Pentru mine, fotbalul îi face pe oameni să viseze și pe copii în special", a declarat antrenorul Marocului, Walid Regragui. „În Maroc și în Africa, am păstrat aceste vise vii".

Președintele FIFA, Gianni Infantino, a descris performanța Marocului ca fiind „excepțională" și „fantastică", lăudându-le și pe cele ale celorlalte națiuni africane, Senegal, Camerun, Ghana și Tunisia.

În cadrul turneului au fost îngenuncheați și alți giganți ai fotbalului. În sferturile de finală, Brazilia, țara clasată pe locul 1 în clasamentul FIFA, a fost eliminată la penalty-uri, chiar dacă în fața Croației, finalista din 2018.

În faza grupelor, Japonia a învins Germania cu 2-1 și apoi a învins Spania cu același scor în meciul final, care i-a trimis acasă mai devreme pe germani, campionii mondiali din 2014.

Iar singurul obstacol în seria de 36 de meciuri fără înfrângere a Argentinei înainte de turneu și în eventuala călătorie spre victorie a fost înfrângerea șocantă din meciul de deschidere, 2-1 în fața Arabiei Saudite.

4. FIFA salută „cea mai bună Cupă Mondială din toate timpurile", dar criticii nu sunt de aceeași părere

Vineri - chiar înainte de finalul emoționant - Infantino, președintele FIFA, a salutat „puterea unică și coerentă pe care a demonstrat-o această Cupă Mondială", descriind turneul ca fiind „cea mai bună Cupă Mondială din toate timpurile".

Turneul a fost cu siguranță cel mai bun din punct de vedere bănesc pentru organismul de conducere al fotbalului mondial. În noiembrie, înainte de începerea finalei, FIFA a dezvăluit venituri record de 7,5 miliarde de dolari (7,06 miliarde de euro) în cei patru ani de acorduri comerciale legate de turneul din 2022.

Se așteaptă ca următoarea Cupă Mondială să aducă venituri și mai mari: FIFA se așteaptă să câștige 11 miliarde de dolari (10,36 miliarde de euro) în ciclul Cupei Mondiale din 2026, cu un turneu cu 48 de echipe în America de Nord.

Cu siguranță, Qatar a sfidat îndoielile că ar putea găzdui un astfel de eveniment global în țara cu doar trei milioane de locuitori, fiind prima țară arabă care găzduiește turneul. Oficialii au fost încântați de modul în care a decurs turneul - în ciuda temerilor anterioare că s-ar putea instala un boicot în rândul spectatorilor.

„Ne-am îndeplinit promisiunea de a organiza un campionat excepțional din țările arabe, care a oferit o oportunitate pentru popoarele lumii de a cunoaște bogăția culturii noastre și originalitatea valorilor noastre", a declarat pe Twitter emirul Qatarului, șeicul Tamim bin Hamad Al Thani.

„Cupa Mondială transcende sportul și joacă un rol excepțional în unirea oamenilor și a țărilor", a declarat ambasadorul Qatarului la Națiunile Unite, șeicul Alya al-Thani, în cadrul unei ceremonii care a marcat predarea către gazdele din 2026 din America de Nord.

Sistemele de transport din Doha au fost lăudate, iar problemele de dinaintea turneului la meciuri par să fi fost în mare parte depășite odată cu începerea competiției. O mulțime de aproape 89.000 de spectatori a urmărit finala pe unul dintre cele câteva stadioane construite special pentru această ocazie.

„Qatar a organizat foarte bine această Cupă Mondială. Organizarea este bună, securitatea este bună", a declarat săptămâna trecută președintele francez Emmanuel Macron, atrăgând critici din partea partidelor de opoziție din țară.

„Qatarul și-a câștigat mulți prieteni datorită acestei Cupe Mondiale și a modului în care a fost gestionată", a declarat David Dein, președintele internațional al candidaturilor Angliei pentru Cupa Mondială din 2018 și '22.

Dar laudele au fost departe de a fi unanime. După o săptămână de la începerea turneului, organismul suporterilor, Football Supporters Europe (FSE), a criticat "multiplele abuzuri ale drepturilor omului... împotriva jucătorilor, fanilor și jurnaliștilor" la Cupa Mondială, citând probleme care variază "de la probleme legate de bilete și controlul slab al mulțimii până la discriminare și apărarea guvernelor autoritare".

5. Ce va urma pentru drepturile omului atunci când se vor stinge reflectoarele?

Deși a fost treptat eclipsată de fotbal, controversa privind situația drepturilor omului în Qatar a continuat și în timpul turneului.

Echipa Germaniei și-a acoperit gura înainte de meciul de deschidere, aparent în semn de protest față de FIFA pentru că și-a arătat sprijinul față de comunitatea LGBT într-o țară în care homosexualitatea este interzisă.

FIFA a amenințat echipele ai căror căpitani intenționau să poarte brățări speciale "one love". Unii suporteri care purtau simbolul curcubeu LGBT au fost contestați în timp ce încercau să intre pe cel puțin un stadion.

Protestele din jurul Cupei Mondiale nu au vizat exclusiv Qatar. Echipa iraniană a rămas tăcută în timp ce imnul național a fost intonat înainte de meciul de deschidere a Cupei Mondiale, refuzând să cânte într-un gest considerat un semn de susținere pentru victimele protestelor dur reprimate din țara lor.

„A fost întotdeauna inevitabil ca discuția să se îndrepte din ce în ce mai mult spre fotbal odată ce a început turneul, dar întrebările legate de drepturile omului nu au dispărut niciodată și vor continua să fie ridicate mult timp după turneu", a declarat pentru The Associated Press Steve Cockburn, șeful departamentului de justiție economică și socială de la Amnesty International.

Amnesty afirmă că mii de muncitori migranți au murit „brusc și neașteptat" în Qatar în ultimul deceniu.

Grupuri de campanie, printre care Amnesty și Human Rights Watch, au acuzat la 12 decembrie FIFA că a indus lumea în eroare cu privire la un remediu pentru lucrătorii migranți.

„FIFA continuă să nu-și îndeplinească responsabilitățile privind drepturile omului, refuzând să se angajeze să despăgubească muncitorii migranți și familiile acestora pentru abuzurile comise în timpul pregătirii și desfășurării turneului Cupei Mondiale 2022 din Qatar", au afirmat acestea într-o declarație comună.

„Autoritățile qatareze și FIFA au făcut afirmații extrem de inexacte și înșelătoare potrivit cărora sistemele actuale ale Qatarului sunt adecvate pentru a aborda abuzurile curente și istorice răspândite cu care se confruntă lucrătorii", a declarat Human Rights Watch într-o postare ulterioară, la 16 decembrie.

David Dein, președintele candidaturilor anterioare ale Angliei la turnee, spune că el crede că qatarienii sunt „foarte deschiși" la ideea de schimbare. Cu toate acestea, au fost exprimate îngrijorări cu privire la drepturile viitoare, nu în ultimul rând cele ale femeilor și ale comunității LGBT într-o țară în care protestele nu sunt tolerate.

Peter Tatchell, militant de lungă durată pentru drepturile omului, care a organizat un protest individual în Qatar cu o lună înainte de începerea turneului, a declarat că oamenii sunt forțați să discute potențialele reforme în grupuri mici și private.

„Știu că în special în rândul tinerilor din Qatar există o mișcare pentru schimbare. Există o mișcare pentru o reformă democratică, pentru o societate mai liberală și mai incluzivă", a declarat Tatchell pentru postul de radio BBC.

„Iubesc Qatarul, iubesc poporul qatarez, doar că nu-mi place dictatura și abuzul drepturilor omului", a adăugat el. „Dar teama este că, odată ce Cupa Mondială se va încheia, iar presa internațională va trece mai departe, se va intensifica represiunea. Sper să ne înșelăm... și este în interesul Qatarului să meargă înainte, nu înapoi."

Preluare: Euronews.com

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE