Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

De ce a meritat Argentina să fie campioană mondială? Răspunsul scriitorului Radu Paraschivescu

Scriitorul Radu Paraschivescu a vorbit, la Euronews România, despre evoluția Argentinei la Cupa Mondială din Qatar, încheiată cu victoria din finala cu Franța, de duminică.

„Argentina a meritat. De ce? În primul rând, pentru că a avut un antrenor cerebral. Scaloni a știut ce să facă cu această echipă și cum să o asambleze. A știut când să îl folosească pe Di Maria și când să îl scoată. E un atacant periculos care are ceea ce se cheamă, oximoronic, o ferocitate comică. Îl vezi, nu crezi că poate face ceva, are și figura aia care îndeamnă la scepticism. În momentul în care pleacă cu mingea la picior, devine un jucător teribil de interesant”, a spus Radu Paraschivescu.

Argentina a meritat titlul mondial „cu toate micile proptele ale arbitrilor, cu toate cele cinci penalty-uri din șapte meciuri, cu toate abținerile de la cartonaș, în meciul cu Olanda, de pildă”, a adăugat scriitorul.

Despre contribuția antrenorului Lionel Scaloni la succesul Argentinei a vorbit și antrenorul român Dan Alexa, fost fotbalist la Dinamo și la Politehnica Timișoara. „Argentinienii au avut un antrenor inspirat, Scaloni, care a schimbat patru sisteme în campionatul ăsta, toate jucate foarte bine. După primul meci, a făcut câteva schimbări: a schimbat mijlocașii, a schimbat benzile, a schimbat atacantul central”, a explicat Dan Alexa.

Antrenorul s-a referit și la cel considerat urmașul lui Maradona: „A fost inspirat Messi, jucătorul turneului. Cred că este unul dintre cei mai mari fotbaliști din istorie”.

Performanțele lui Messi

Căpitanul echipei Argentinei, Lionel Messi, a devenit, duminică, primul fotbalist care câştigă de două ori trofeul decernat celui mai bun jucător al Cupei Mondiale, după ce a condus echipa „Albiceleste” spre titlul mondial în Qatar. Messi a mai câştigat acest trofeu în urmă cu opt ani, la ediţia din Brazilia (2014), când Argentina a pierdut finala cu Germania (0-1), după prelungiri.

Leo Messi a încheiat ediţia din Qatar cu şapte goluri marcate,dintre care două într-o finală epică, încheiată cu victoria Argentinei la loviturile de departajare cu Franţa, cu 4-2, după ce scorul a fost egal, 3-3, la finalul prelungirilor, reamintește Agerpres.

Messi îi urmează astfel legendarului său predecesor Diego Maradona, care a condus Argentina la câştigarea Cupei Mondiale din 1986, la care a fost desemnat cel mai bun jucător.

Leo Messi, care are în palmares şi şapte „Baloane de Aur” decernate de France Football (pentru cel mai bun jucător al anului), a adunat nu mai puţin de 11 titluri de cel mai bun jucător al meciului la cinci turnee finale ale Cupei Mondiale, un record.

În Qatar, Messi a fost desemnat de cinci ori cel mai bun jucător al meciului, inclusiv în toate partidele jucate în faza eliminatorie, depăşind recordul precedent de patru, pe care îl deţinea împreună cu olandezul Wesley Sneijder din 2014.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE