Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc prețurile apartamentelor în orașele europene. În București, cumpărătorii au nevoie de 96 de salarii medii pentru o locuință

Deși prețurile apartamentelor au crescut în ultimul an în țara noastră, Bucureştiul rămâne unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor. Pentru un apartament în capitala României, cumpărătorii au nevoie, în medie, de 96 de salarii medii. În alte capitale din estul Europei, cum ar fi Praga sau Varșovia, sunt necesare aproximativ 160 de salarii medii. 

Preţurile proprietăţilor rezidenţiale din România au înregistrat creşteri importante în ultimul an. În oraşe precum Cluj-Napoca, Braşov, Oradea, Iaşi sau Craiova, creşterile au depăşit pragul de 10% în majoritatea cazurilor. Chiar și așa, pe fondul dobânzilor bancare care au început să scadă ușor, românii au devenit din ce în ce mai interesați de achiziționarea unei locuințe.

Cristina Feodorov, manager vânzări: ”Potențialii investitori se raportează nu doar la preț, ci și la calitatea materialelor, dar și la facilități. Sunt dispuși să dea un preț mai mare. Undeva și la 2.500 euro per metru pătrat util, pentru că se gândesc că randamentul investițional va fi mult mai mare la finalizarea proiectului. Clienții care ar cumpăra pentru ei apartamentul vin cu o sumă fixă raportat undeva la TVA-ul de 9% adică asta înseamnă 120.000 euro.”

Capitala se situează abia pe locul trei din punct de vedere al celor mai mari preţuri, după Cluj-Napoca şi Braşov. Bucureştiul rămâne unul dintre oraşele europene cu cele mai scăzute preţuri ale locuinţelor. La polul opus se situează Londra, Munchen, Paris sau Zurich.

Românii investesc în orașele europene

Chiar dacă apartamentele din capitalele europene sunt mult mai scumpe decât la noi, românii stabiliți acolo sunt dispuși să plătească mai mulți bani în condițiile în care investiția le aduce mai multe avantaje.

Hani Al Sibai, rezident al Londrei: ”În principiu, acum caut să cumpăr cu încă un prieten, la ce ne uităm de obicei între 300 și 500.000 de lire. Dacă investesc în România, problema este că nu sunt acolo, așa că nu pot să fie aproape de de locuință.”

Prețurile ridicate din cele mai multe capitale europene îi dezavantajează însă pe tineri, care preferă să plătească chirie. Așa se întâmplă și în Amsterdam, unde metrul pătrat costă aproape 7.000 de euro, o creștere cu 10% față de anul trecut.

Tjerk Faber, rezident Amsterdam: ”Sunt atât de mulți oameni care nici măcar nu încearcă să cumpere pentru că știu că nu pot. Dacă reușesc să ia un credit cu dobândă fixă, cu siguranță se uită la posibilitatea de a cumpăra, dar prețurile au crescut atât de mult încât oamenii cu profesii obișnuite nu reușesc să cumpere în Amsterdam propria lor casă.” 

Consultanții imobiliari sunt de părere că în România, tot mai mulți oameni vor cumpăra apartamente în următorii ani pe fondul creșterii salariilor și a stabilizării dobânzilor bancare. Comisia Națională de Strategie și Prognoză estimează o evoluţie a salariului mediu net din Bucureşti până la un nivel de aproximativ 1.600 euro în 2027.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE