Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Evoluții diferite pe piața imobiliară. Cresc prețurile la apartamentele noi, scad la cele vechi

Prețurile apartamentelor încep să scadă ușor în marile orașe. Luna trecută, vânzătorii au cerut cu șase euro mai puțin pe metrul pătrat față de luna mai, semn că nici cumpărătorii nu se mai încumetă să facă investiții imobiliare. De prețuri mai mici au beneficiat cei care au optat pentru un apartament în blocurile vechi.

Gabriela spune că tocmai faptul că traversăm o perioadă de incertitudine a determinat-o să ia mai repede decizia de a cumpăra un nou apartament.

„Am considerat că este un moment bun să facem acest pas, astfel încât să nu așteptăm o altă creștere a prețurilor.Ținem cont de perioada în care ne aflăm și bugetul pe care doream să îl investim în finisaje este acum ceva mai mic, preferăm să alocăm un buget și pentru partea de mobilare”, a spus aceasta.

Cumpărătorii, indeciși

Totuși, cei mulți mulți cumpărători stau pe gânduri înainte de a decide și de a se angaja la un credit.

Irina Savu, agent imobiliar: „Aceștia își iau un răgaz în a lua o decizie, motivând creșterea dobânzilor, cât și prețul apartamentelor. Un apartament cu două camere, maxim 70 de mii de euro cam atât vor să investească clienții.”

În ceea ce privește apartamentele din ansamblurile rezidențiale, prețul acestora a crescut în majoritatea marilor orașe din România, cu procente pentru metrul pătrat cuprinse între 0,7 și 2,3%. Excepție fac Cluj-Napoca și Iași.

Adrian Pandelescu, reprezentant ansamblu rezidențial: „A existat o creștere bazată prețului creșterea costului de producție. În costul de producție intră de la achiziția terenului pană la scumpirea materialele de construcție și costurile cu forța de muncă. Toate acestea sunt elementele de bază care au dus la scumpirea prețului apartamentelor. Acest trend, de scumpire, se va menține.”

Locuințele din blocurile vechi se vând mai ieftin

Dacă în privința apartamentelor noi, prețul a crescut, locuințele din blocurile vechi se vând mai ieftin. Prețul cerut pentru un apartament într-un bloc vechi a crescut în ultima lună doar în Constanța și Timișoara.

Cota redusă a TVA, adică de 5%, se aplică, potrivit modificărilor Codului fiscal, la cumpărarea locuințelor de până în 700 de mii de lei. Aceasta măsură va susține creșterea prețurilor în următoarea perioadă, crede Banca Națională a României.

Evoluțiile depind însă de o serie de factori, precum înăsprirea condițiilor de finanțare și creșterea incertitudinilor în noul context geopolitic, situații care ar putea duce la o cerere mai mică din partea populației și automat prețuri mai atractive.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE