Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fără discriminări la închirieri de locuințe. Platformă amendată pentru că într-un anunț apărea sintagma „exclus romi”

Persoanele care aparțin unei anumite etnii nu pot fi excluse din rândul celor care pot închiria un apartament. O decizie recentă Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a stabilit că postarea unui anunț de închiriere ce exclude o anumită categorie de persoane reprezintă o discriminare.

Anunțul, publicat pe un site de închirieri

Totul a plecat de la o postare apărută pe un site de închirieri, în care o persoană anunța că închiriază: „o cameră mobilată... exclus romi și fără animale de companie".

„Prin discriminare se înțelege orice deosebire, excludere, restricție sau preferință, pe bază de rasă, naționalitate, etnie, limbă, religie, categorie socială, convingeri, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare HIV, apartenență la o categorie defavorizată, precum și orice alt criteriu care are ca scop sau efect restrângerea, înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării, în condiții de egalitate, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale sau a drepturilor recunoscute de lege, în domeniul politic, economic, social și cultural sau în orice alte domenii ale vieții publice,” potrivit OG 137/2000.

De asemenea, în OG 137/2000 este menționat că reprezintă o contravenție refuzul de a vinde sau de a închiria un teren sau imobil, cu destinație de locuință, unei persoane, pe criterii discriminatorii, precum apartenența acesteia la o anumită rasă, naționalitate, etnie, religie, categorie socială sau defavorizată.

Platforma de anunțuri a fost amendată cu 2.000 de lei, iar Consiliul a motivat că în această decizie a ținut cont și de o hotărâre mai veche a Instanței Supreme.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE