Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Piața imobiliară din București, în creștere. Câte locuințe au cumpărat românii

Un nou record pe piața imobiliară din București. Oamenii au cumpărat mai multe locuințe, în primele cinci luni ale anului, în ciuda scumpirii creditelor și a războiului de la granița de nord a României.

Românii au cumpărat și vândut aproape 60.000 de apartamente și terenuri, cu 25% mai multe decât în aceeași perioadă a anului trecut, arată datele Agenției Naționale de Cadastru.

Tendința este în creștere, de altfel, la nivelul întregii țări. În total, au fost încheiate aproape 300.000 de tranzacții imobiliare, cu 8% mai multe față de anul trecut.

Acest lucru poate arăta faptul că locuitorii din Capitală nu sunt influențați de războiul de la granița României, dar și că achiziția unui apartament poate fi considerată o investițe profitabilă, decât plata dobânzilor la depozitele bancare, spun analiștii.

Topul celor mai căutate orașe de locuit

În topul listei celor mai căutate orașe în care românii și-au cumpărat o locuiță de află Bucureștiul, acolo unde au fost achiziționate aproximativ 13.000 de imobile. Pe locul al doilea este județul Iflov cu 4.000 de locuințe, urmat de Brașov cu 3.500. La polul opus se află Sălajul cu 360, Călărași – 425 și Caraș Severin – 459.

În ultima perioadă, cei mai mulți români și-au cumpărat o locuiță prin indermediul unui credit ipotecar. În luna mai a acestui an au fost înregistrate peste 26.000 de astfel de achiții, cu aproximtiv 3.000 mai multe față de luna mai 2021.

Chiar și în domeniul agriculturii au existat creșteri ale achizițiilor de terenuri. Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a cincea lună a anului 2022 sunt Dolj – 687, Arad – 627 și Buzău – 600.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE