Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jumătate din locuințele din București nu au apă caldă. Termoenergetica: Revenirea se va face treptat

Jumătate din locuințele din București nu au apă caldă. Motivul invocat de Termoenergetica este revizia anuală, normală pentru această perioadă, prin care se pregătește, practic, sezonul de iarnă. Țevile vechi de 50 ani cu greu mai pot fi reparate, iar conducte noi vor exista abia peste câțiva ani.

Prin robinete curge doar apă rece, în sectoarele 2 și 3

La robinetele blocurilor din sectorul 2 și 3, care se alimentează de la CET SUD, curge doar apă rece.

„Alternativa nu există, decât sa-ți încalzești la aragaz, strictul necesar. Și mai ales acum în perioada asta când este necesar mai multe dusuri. Dușul nu-l faci cu apă fiartă, dar totuși … rece este cam inconvenabil”, a spus un bărbat.

Directorului Termoenergetica pune pe seama reviziilor lipsa apei calde în jumătate din București.

Claudiu Crețu, director Termoenergetica: „Avem probleme în zona de nord-est a Capitalei deoarece luni CET SUD a intrat în revizia anuală programată, care va dura undeva la 2-3 săptămâni. Ca urmare, în acest moment facem manevre tehnice de trecere a tuturor acestor consumatori pe CET Progresu. Din cauza faptului că avem o rețea îmbătrânită cu pierderi foarte mari, funcționăm cu presiuni foarte mici această trecere de pe un cet pe altul este o activitate care, din păcate durează, și din păcate, va mai dura câteva zile. Prin rotație, cu toții suferim de apă caldă. În perioada aceasta și eu nu am apă caldă de două trei zile. Dar trebuie să reparam, trebuie să facem aceste revizii, nu avem ce face. Trebuie să ne pregatim cât se poate pentru sezonul de iarnă cu o rețea și cu o instalații foarte vechi, efectiv trebuie să supraviețuim.”

Investiție de 300 milioane de euro în țevile din București

Țevile vechi de peste 50 ani sunt cea mai mare bataie de cap pentru Termoenergetica. Majoritatea sunt cârpite, iar o schimbare radicală la nivelul rețelei de termoficare se va face simțită abia în câțiva ani.

„De anul viitor încep aceste proiecte pe fonduri europene și înlocuirile de conducte vor fi mai consistente și se va vedea și în calitatea serviciului public. 200 km e proiectul de 300 milioane de euro, în acest moment urmeaza sa se semneze contractile si de anul vitor vor incepe în forță pe aceste tronsoane. Se va lucra clar trei patru ani. Întreaga retea primara are 1000 km, s-au înlocuit până acum 100, 100 și ceva, vin acești 200 și vom continua”, a explicat Claudiu Crețu.

Revenirea apei calde în sectoarele 2 si 3 se va face treptat, în următoarele zile.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE