Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Țara în care cetățenii străini nu vor mai putea cumpăra locuințe. De ce a fost aplicată interdicția

Publicat de: Răzvan Mihalașcu

Cetățenii străini nu vor mai putea să achiziționeze locuințe în Canada. Interdicția a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2023 și va fi aplicată timp de doi ani pentru a rezolva deficitul de apartamente și case, relatează agenția AFP, citată de Agerpres.

Refugiații sau rezidenţii permanenţi nu vor fi vizați de această măsură. Legea se aplică doar imobilelor din oraş şi nu structurilor turistice, precum cabanele de vară.

Măsura adoptată în primăvară a fost propusă de premierul Justin Trudeau în timpul campaniei electorale din 2021. Partidul liberal condus de Trudeau a criticat faptul că investitorii străini cresc prețurile pe piața imobliară, ceea ce îngreunează accesul canadienilor la cumpărarea de proprietăţi.

Care este prețul unei locuințe în Canada

Cu toate acestea, piaţa imobiliară din Canada a încetinit recent sub efectul majorării ratei dobânzii decise de Banca Centrală pentru a reduce inflaţia.

Datele Asociației Agenţilor Imobiliari arată că preţul mediu al unei case a fost de 630.000 de dolari canadieni (435.000 de euro) în luna decembrie 2022, faţă de 800.000 în urmă cu un an

Unii specialiști sunt sceptici dacă măsura va fi eficientă, în condițiile în care cetăţenii străinii reprezintă mai puţin de 5% dintre proprietarii de case din Canada, potrivit agenţiei naţionale de statistică. Ei cred că mai eficientă ar fi accelerarea construirii de noi locuinţe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE