Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canada și Danemarca vor împărți o insulă din Arctica, după o dispută de 50 de ani

Canada și Danemarca au soluționat o dispută veche de 50 de ani asupra unei stânci mici și nelocuite din Arctica. Cele două țări au creat prima graniță terestră între continentul american și Europa, iar acordul a fost semnat de miniștrii de Externe ai celor două țări implicate în ineditul conflict. De ce inedit? Pentru că disputa a fost asezonată cu multe sticle de whisky.

Insula Hans, cu o suprafață de 1.3 kilometri pătrați, a reprezentat motivul unei dispute ce ține încă din 1973 ani între Canada și Danemarca. Atunci a fost trasată o graniță maritimă între cele două state. Oficialii danezii și canadienii vizitau alternativ mica insulă și lăsau în urmă o sticlă de whisky drept cadou pentru partea adversă.

Sticlele de băutură erau de cele mai multe ori însoțite de mesaje pline de umor

Revendicările succesive ale insulei au dus, în câteva rânduri, la proteste diplomatice, campanii online și chiar la un apel canadian de a boicota produsele de patiserie daneze.

Însă, în contextul actual al războiului din Ucraina, cele două părți au hotărât să dea un exemplu diplomatic pozitiv și au decis să găsească o soluție pașnică, asupra unei dispute teritoriale.

Acordul a fost parafat, conform tradiției, cu un schimb de sticle de whisky.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE