Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O nouă șansă pentru habitatul marin. 85.000 de fragmente de corali, plantați într-o insulă din Belize, în apropierea Golfului Mexic

Biologii marini susțin că schimbările climatice pot fi amânate prin astfel de proiecte de restaurare a coralilor din lume.

După ce uraganul Iris a distrus aproape 90% din coralii din Belize, cercetătorii au readus la viață habitatul marin. Coralii au fost înmulțiți prin preluarea din ecosistem, fragmentare și transplantare într-un mediu controlat. Astfel, cu ajutorul comunității s-au deschis 23 de centre de îngrijire în Placencia, un orășel de pe coasta de est a Insulelor Belize.

Dezvoltarea coralilor a fost importantă și pentru economia din Belize. Regenerarea barierei de corali a adus un plus de 15% Produsului Intern Brut al insulelor. De asemenea, a generat peste 200.000 de locuri de muncă în industria turismului și a pescuitului, însă, de ce sunt atât de importanți coralii pentru oameni?

Pentru că bariera de corali apără atât ecosistemul, cât și viața pentrupeste un miliard de oameni care trăiesc pe țărmuri sau insule. Coralii protejează malurile de furtuni puternice sau eroziuni și nu permit creșterea nivelului apei în zona respectivă. Produse farmaceutice, hrană și oportunități de muncă - toate acestea sunt reunite sub sloganul insulelor Belize: ”Mai mulți corali înseamnă mai mulți pești!”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE