Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment. Proprietarii din București încă închiriază locuințele aflate în clădiri cu bulină roșie: „Practic, pasează riscul către chiriași”

Închirierea apartamentelor sau garsonierelor în clădirile încadrate în clasa I de risc seismic este strict interzisă prin lege de la începutul lunii ianuarie. În teorie. În realitate, pe site-urile de rezervări online se găsesc zeci de astfel de locuințe care sunt oferite fie turiștilor, fie celor care caută o locuință temporară. Un reporter Euronews România a făcut un experiment și a sunat la proprietarul mai multor apartamente și garsoniere.

Locuințe închiriate în clădiri încadrate în clasa I de risc seismic

Discuție reporter – proprietarul unui apartament situat într-o clădire încadrată în clasa I de risc seismic:

Reporter: Aveți cumva disponibil apartamentul?

Proprietar: Din păcate, în weekend este ocupat.

Reporter: Care este prețul pentru o noapte?

Proprietar: La apartament 350, la garsonieră 300.

Reporter: Aveți disponibil din seara asta până când?

Proprietar: Până miercuri-joi.

Apartamentul dat spre închiriere de acest proprietar se află în centrul Capitalei. La fel ca multe altele, este într-o clădire încadrată în Clasa I de risc seismic. Mai exact, face parte din categoria celor care s-ar prăbuși primele în cazul unui cutremur cu magnitudinea mai mare de 7 grade pe scara Richter. Seismul din 4 martie 1977 a avut magnitudinea 7,2.

În momentul în care proprietarului i se spune că nu mai are voie să închirieze locuințele aflate în astfel de clădiri încadrate în clasele de risc seismic I, omul închide apelul.

Proprietarii nu mai au voie să dea spre închiriere sau să cedeze prin contract de comodat locuințele din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic I. Legea prevede amenzi între 5000 si 10.000 de lei.

Bărbat: „Nu este legal, probabil proprietarul nu are cunoștință de asta și se află în eroare, de fapt. Să știți că sunt mulți cărora le va conveni, pentru că este chiria mică, este în centru și spun: Risc să cadă pe mine, dar stau în centru pe doi lei. Și noi ne complacem”.

Pe site-ul Booking.com sunt numeroase apartamente disponibile pentru închiriere în clădiri cu bulină roșie. Multe dintre ele sunt renovate și arată bine la interior, însă la exterior au nevoie de consolidare.

Femeie: „Mi se pare o clădire dărăpanată și părăsită. Eu nu aș putea absolut deloc să stau într-o clădire de genul acesta. Pur și simplu mai are puțin și cade, cade fără să fie cutremur, cade pur și simplu”.

„Acest lucru nu ar trebui să se întâmple deoarece fiecare cetățean trebuie să respecte legea”.

Primarul Capitalei spune că cei care trebuie să verifice asemenea situații sunt cei de la Poliția Locală.

Nicușor Dan, primarul General al Bucureștiului: „Este o chestiune care ține de direcțiile de control, secțiunile de control comercial din cadrul celor șapte Poliții Locale ale Bucureștiului. Deci e o propunere de competență între Poliția Locală a Municipiul București, Poliția Locală de sector”.

Specialiștii spun că unii proprietari preferă să cumpere apartamente în clădiri cu risc seismic pentru că sunt mai ieftine și sunt profitabile dacă le închiriază. Alții, însă, nu cunosc legislația.

Marina Batog, cofondatoarea ONG-ului Make Me Better: „Cred că este important să înțelegem că autoritățile locale nu vor avea niciodată suficiente fonduri să renoveze, să consolideze toate clădirile de locuit și este esențial ca proprietarii să fie responsabilizați, să investească în consolidarea clădirilor. Atâta vreme cât proprietarii pot genera venituri de pe urma închirierii acestor apartamente, ei nu vor fi niciodată impulsionați să facă asta, că, practic, pasează riscul către chiriași”.

Cei de la Booking.com spun că sunt la curent cu noua legislație și verifică modul în care aceasta este respectată pe site-ul lor de rezervări. Proprietarii apartamentelor sunt, însă, principalii responsabili, adaugă reprezentanții companiei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE