Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cât de pregătit ar fi acum Bucureștiul în cazul unui cutremur. Nicușor Dan spune că „suntem departe” când vine vorba despre consolidarea clădirilor

Nicuşor Dan a fost întrebat cât de pregătit ar fi Bucureștiul în cazul unui seism major, la 47 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977, cu magnitudinea 7,2, care a provocat cele mai mari pagube produse de un fenomen natural din istoria României: la nivel naţional 1.578 de persoane şi-au pierdut viaţa. 90% dintre cei care cei care au murit au fost în București.

Nicușor Dan susține că „suntem departe” când vine vorba despre consolidarea clădirilor cu risc seismic în București

1.424 dintre cele 1.578 de persoane care şi-au pierdut viaţa, în urma cutremurului din 4 martie 1977, au fost în Bucureşti. Dintre cei 11.321 de răniți, 7.598, adică mai mult de jumătate, au fost, de asemenea, în București.

În momentul de față, un bucureștean din patru ar avea de suferit în urma unui cutremur devastator, fie că e vorba de pierderea propriei vieți, a unei rude sau cunoștințe, a adăpostului sau a locului de muncă, potrivit unui calcul bazat pe estimările Departamentului pentru Situații de Urgență. Peste 33.000 de imobile ar fi afectate.

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a vorbit, luni, despre pregătirea Bucureștiului în cazul unui cutremur cu magnitudinea foarte mare, precizând că există două componente care trebuie luate în calcul.

Nicușor Dan, Primarul Capitalei: „Sunt două componente, una de consolidare a clădirilor cu risc seismic și aici suntem departe. (...) Anul trecut am avut o iniţiativă foarte corectă a Ministerului Dezvoltării, cu acea evaluare preliminară (...). Noi sperăm ca până la finalul anului viitor să terminăm această evaluare preliminară şi în funcţie de ea să alocăm banii, în ordinea priorităţilor pe care o va stabili această evaluare preliminară, pentru expertize şi după aceea pentru consolidare”, a spus primarul.

Nicușor Dan a făcut referire și la cea de-a două componentă legată de scenariile cu ce trebuie făcut în cazul unui cutremur.

„Și există componenta pe care noi, împreună cu ISU, dar în special ISU, o avem, componenta de scenarii pentru ce trebuie făcut dacă se produce un cutremur. Aici stăm relativ mai bine”, a spus Nicușor Dan.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE