Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de clădiri din București continuă să fie vulnerabile în fața unui cutremur. Expert: Este necesară începerea evaluării vizuale rapide

Cu 47 de ani în urmă România era zguduită de cel mai distrugător cutremur. Se întâmpla la ora 21.20. Au rezultat peste 1500 de morți, majoritatea în București. 32 de clădiri înalte s-au prăbușit complet, alte câteva mii au fost avariate. Astăzi, doar puțin peste 100 de clădiri apar în statisticile Primăriei Capitalei ca fiind consolidate seismic. Peste 2.700 sunt expertizate și incluse într-o clasă de risc, iar 80 se află într-o etapă în curs a unui proiect de consolidare. Majoritatea clădirilor afectate de cutremurul din 1977 nu au fost consolidate.

Răzvan Munteanu, director executiv al administrației municipale pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, a vorbit la Euronews România despre raportul Băncii Mondiale care spune că 20.000 de clădiri sunt vulnerabile la riscul seismic.

„Banca Mondială vine și spune că 20.000 de clădiri sunt potențial vulnerabile la riscul seismic, asta înseamnă că ele au fost construite înainte de 1978, după niște normative de proiectare care existau la momentul respectiv și, prin faptul că au trecut anii, structura lor de rezistență este extrem de uzată și ar fi vulnerabile la riscul seismic. Însă, la nivelul administrației municipale pentru consolidare avem date colectate pentru aproximativ 2.500 de imobile, 390 de imobile sunt încadrate în risc seismic 1, 456 în risc seismic 2.

Pentru a putea avea un plan coerent, este necesară începerea evaluării vizuale rapide. Practic, evaluarea vizuală rapidă vine și face o ierarhizare a clădirilor, și pornind de la această ierarhizare putem să ne facem un plan real. Metodologia a fost aprobată anul trecut. La sfârșitul anului ne-am încurcat în ițe administrative pentru a putea începe contractarea evaluării vizuale rapide din cauza unor ordonanțe care au blocat cheltuielile publice. Așteptăm aprobarea bugetului, urmează să intre în dezbatere publică luna aceasta”, a spus Răzvan Munteanu.

Ce presupune expertizarea tehnică

Matei Sumbasacu, inginer specializat în cutremure și fondator al Re:Rise, a explicat la Euronews România ce implică expertizarea tehnică.

„Noi nu ne erijăm în experți, așa că maparea pe care am făcut-o după cutremur.ro, are la bază lista AMCCRS. Lucrăm deci cu date oficiale și e vorba de lista clădirilor expertizate tehnic. E o diferență mare între expertizare tehnică și evaluare vizuală rapidă. Expertizarea tehnică e un proces care a devenit foarte complicat.

Trebuie să fie complicat pentru că expertizarea tehnică nu îți spune doar cât de vulnerabilă este clădirea aceea, îți spune și ce să faci bine. Expertizarea tehnică este similară cu studiul geotehnic când începem să ne facem o casă. La fel e și în cazul clădirilor pe care vrem să le construim. Dar este prea mult pentru a avea o imagine de ansamblu”, a spus Matei Sumbasacu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE