Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Site-ul fiipregatit.ro a fost relansat cu un asistent virtual care ne instruiește în caz de urgențe. O premieră la nivel mondial, spune Arafat

Site-ul fiipregatit.ro, unde oamenii pot găsi sfaturi și instrucțiuni despre modurile în care trebuie să reacționeze în cazul unei urgențe, a fost relansat. În premieră, include un asistent virtual, bazat pe inteligența artificială, căruia vizitatorii îi pot cere direct informații.

Platforma fiipregatit.ro include un asistent virtual care ne instruiește în caz de urgențe, bazat pe inteligența artificială

De la platforma lansată în 2018 și până la site-ul care a devenit funcțional începând de astăzi sunt schimbări importante. În momentul în care ajungi pe pagina principală a site-ului fiipregatit.ro, vizitatorii pot găsi secțiuni cu instrucțiuni despre ce să facă în caz de Cutremur, Furtună, Inundații sau Incendiu. În Ghid cutremur, de exemplu, sunt informații despre ce să facă o persoană în timpul unui seism sau după un astfel de eveniment.

Pe același site există și Asistentul virtual pentru situații de urgență, care este bazat pe același model de inteligență artificială ca și Chat GPT și căruia îi putem pune întrebări. Îl putem întreba, de exemplu, ce anume ar trebui să facem în cazul unui cutremur și, după un timp oarecare în care analizează cerința, va genera un răspuns care conține sfaturi generale utile pe care nu mai trebuie să stăm să le căutăm în platformă sau în alte locuri. Undeva în josul paginii există, totuși, un disclaimer care spune că: Asistentul virtual Fiipregătit poate greşi, recomandăm să verificaţi informațiile importante. Prin urmare, asistentul virtual poate da erori. Oficialii spun că nu ar trebui să poată să vorbească despre nimic altceva decât despre pregătirea și despre instrucțiunile în caz de un dezastru, însă un experiment făcut de un jurnalist Euronews România a arătat că asistentul virtual poate să genereze inclusiv rețete pentru prăjituri sau chiar bancuri uneori, semn că e loc de mai bine.

Raed Arafat a avut și o declarație despre asistentul virtual al site-ului. Arafat a spus că este primul de felul lui pe plan mondial destinat situațiilor de urgență.

Raed Arafat, șeful DSU: „A fost exersat și pregătit pentru a răspunde întrebărilor despre situații de urgență, nu se bagă în politică sau în alte chestii, nu va dă răspunsuri la treaba asta, de regulă își cere scuze. Este primul de felul lui pe plan mondial, destinat situațiilor de urgență și învățat să răspundă situațiilor de urgență. Din punctul nostru de vedere, datele care le dă și din testele făcute de noi până acum n-am văzut niciun sfat care să zic că este deplasat sau contrar la ce trebuie făcut.

Dacă, prin absurd, îți spune, să zicem, se întâmplă ceva cu el și îți zice Sari de pe geam!, tu nu trebuie să sari de pe geam. Cam asta este ideea. Cum am zis, este un portal de discuții care învață și care se îmbunătățește. Dacă știi că ce ți-a răspuns e greșit, că tu l-ai întrebat, îi atragi atenția că răspunsul este greșit, data viitoare nu mai repetă același răspuns, îl învață și caută”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE