Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Povestea fetiței Aya, la un an de la seismul puternic din Turcia și Siria. Bebelușul a fost găsit sub ruine, lângă mama decedată

Aya împlinește un an, marți, 6 februarie, ziua când a fost găsită sub dărâmături, legată de mama ei prin cordonul ombilical, în urma cutremurului de 7,8 grade pe scara Richter din Turcia și Siria.

Pe 6 februarie 2023, Aya rămânea singură pe lume. Fără mamă, fără tată, fără frați. A fost singura care a supraviețuit, deși de ziua ei de naștere și-a pierdut întreaga familie.

  • Aya, când primea tratament, într-un incubator, la un spital de copii din Afrin, provincia Alep, Siria - 7 februarie 2023

La prima ei aniversare, Aya are câțiva dințișori. Și pe cineva care o poate ține în brațe când are nevoie. O mătușă a luat-o acasă când fetița a rămas orfană.

Pe 6 februarie 2023, un cutremur de 7,8 grade pe scara Richter a distrus regiuni din Turcia și Siria și a ucis aproape 60.000 de oameni. Dar nu și pe Aya.

Fetița a fost găsită sub dărâmăturile casei familiei, din orașul Jinderis, nordul Siriei, încă legată prin cordonul ombilical de mama ei moartă, transmite AP. Imaginile cu ea salvată au ajuns în toată lumea și tot în acea perioadă, medicii care o îngrijeau i-au dat numele Aya - care înseamnă, în arabă, un semn de la Dumnezeu.

Aya a supraviețuit. Cum au supraviețuit și alți copii, dar care și-au pierdut la rândul lor mama, tatăl, frații sau surorile.

  • Khalil Al-Sawadi o ține în brațe pe Afraa al-Sudani (n.r. Aya), la casa sa din Jinderis, Siria, 4 februarie 2024

Cel puțin 537 de copii din Siria și-au pierdut unul dintre părinți, în urma cutremurului din 6 februarie 2023, în timp ce alții au fost plasați familiei extinse sau autorităților, în centre de plasament sau orfelinate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE