Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Austria: Cel puțin 1000 de oameni fără adăpost vor primi câte un apartament până în luna septembrie

Cel puțin o mie de persoane fără adăpost din Austria vor primi un apartament în care să locuiască, ele urmând a fi mutate până în luna septembrie.

Inițiativa guvernului de la Viena vine după un experiment de succes în Finlanda, care a reușit să reducă numărul persoanelor fără adăpost cu peste 50% în ultimii ani. Austria va investi în noile locuințe peste 6 milioane de euro.

Soluția Austriei pentru oamenii fără adăpost

Sute de apartamente de închiriat la prețuri accesibile ar fi soluția pentru oamenii fără adăpost, consideră autoritățile din Austria. Unul dintre beneficiarii noului proiect social este Andreas. În adolescență, vienezul a ajuns din casa părinților săi direct în stradă.

Andreas, beneficiarul unui apartament: Într-o zi, tatăl meu m-a trezit de dimineață și mi-a spus că vom fi evacuați. La 18 ani mi-a fost greu să realizez ce se întâmplă. Întreaga lume se prăbușește, toți prietenii îți întorc spatele pentru că dintr-o dată ești un ticălos.

Timp de șase ani, viața lui s-a derulat în adăposturi pentru persoane fără locuință și în jurul consumului de droguri. Datorită inițiativei „Housing First”, Andreas a găsit în cele din urmă un apartament și apoi un loc de muncă.

Andreas, beneficiarul unui apartament: Când am intrat oficial în apartament pentru prima dată era complet gol. Dar am stat înăuntru și m-am gândit că wow, nu e mare, 24 de metri pătrați, cât o garsonieră... dar, e apartamentul meu!

Numărul persoanelor fără adăpost din Europa a crescut dramatic

Johannes Pleschberger, jurnalist Euronews: În ultimul deceniu, numărul persoanelor fără adăpost din Europa a crescut dramatic. Doar câteva țări reușesc să-i ia pe oameni permanent de pe străzi. Un exemplu este Finlanda, care aplică cu succes programul ONG-ului Housing First de 15 ani. Austria va urma acum calea finlandeză.

Tanja Wehsely, șefa ONG-ului Housing First: Aceasta este valoarea unui apartament. Nu doar pentru oameni ca Andreas, ci și pentru mine, pentru toată lumea. Fără un apartament, fără un loc unde să stai, fără un adăpost sigur și fără tot ceea ce este pur și simplu normal în societatea noastră, cum ar fi apa curentă... Nu cred că vă puteți imagina ce înseamnă cu adevărat lipsa unui adăpost.

Guvernul austriac vrea să mute peste o mie de persoane fără adăpost în apartamente până în septembrie. Acești oameni își acoperă de obicei costurile de închiriere cu ajutorul ajutoarelor sociale de la stat, deși mulți dintre ei reușesc să își găsească un loc de muncă odată ce au un loc stabil de locuit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE