Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Gerul pune în pericol mii de oameni fără adăpost. Aproape 2.000 de oameni din București dorm pe străzi

Îi vedem în gări, în tramvaie sau pur și simplu pe străzile din oraș. Pentru aproximativ două mii de persoane fără adăpost din Capitală, minus zece grade resimțite de corp pe timpul nopții pot fi fatale.

Mulți dintre ei au șansa unei mese calde în centrele asociațiilor care oferă servicii sociale. Doar că, după ce mănâncă sau își fac o baie, ajung înapoi în stradă.

La prima vedere, pare că oamenii sunt dintr-un apartament obișnuit. În realitate, însă, vorbim despre persoane fără adăpost care au venit la un centru pentru nevoiași.

Primesc o mâncare caldă și, timp de câteva ore, se adăpostesc de inamicul principal din timpul iernii - frigul.

”Avem rețeaua noastră de voluntari care ne direcționează către anumite cazuri, dar și echipa mobilă, care are acest rol, în fiecare seara de luni și de miercuri, merge prin București să găsească astfel de oameni și să intervină fix atunci cand este cel mai greu și cand este cel mai frig.”, a declarat Florin Păunescu - coordonator centru.

Doar în București sunt, potrivit datelor oficiale, peste 2000 de persoane fără adăpost.

În zona Gării de Nord, Piața Romană, Universitate, dar și aici la Piața Unirii sunt cele mai multe astfel de persoane, care încearcă să își improvizeze un loc unde să doarmă.

Numărul persoanelor fără adăpost a crescut în ultimii ani, odată cu răspândirea consumului de droguri, precum și din cauza lipsei serviciilor de specialitate pentru cei cu afecțiuni psihice grave, spun reprezentanții ONG-urilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE