Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brașov, județul fără cantine sociale. Povestea unei fundații care hrănește zilnic 1000 de persoane, din 27 de localități

În urmă cu 10 ani, o mână de oameni cu suflet mare a început să împartă pachete cu mâncare. Acum ajutoarele se dau la geamul cantinei sau sunt distribuite de voluntari și ajung atât în oraș, cât și în alte 27 de localități din județul Brașov.

În bucătăria de la cantina Fundației ”Bucuria Darului” este forfotă mare încă de la primele ore ale dimineții. Se pregătește meniul zilei pentru cei peste 1000 de beneficiari. Ciorbiță de legume, pilaf, fructe proaspete și pâine.

Doamna Valerica are aproape 60 de ani și de curând este pensionară. Face voluntariat zi de zi în bucătăria asociației din Brașov, acolo unde ajută cu ce este necesar.

Valerica Nechifor, voluntar: M-a impresionat foarte mult ce fac pentru oamenii străzii și pentru oamenii care chiar au nevoie de ajutor și fac și eu ceva cu timpul meu.

După ce pachetele au fost pregătite, acestea sunt împărțite la geamul cantinei sau sunt distribuite de voluntarii fundației, care merg atât în oraș, cât și în alte 27 de localități din județul Brașov.

Nicolae Merin are 55 de ani și este unul dintre beneficiarii asociației, după ce în urmă cu șapte ani a făcut un atac cerebral în timp ce se afla la muncă. Acum este pensionat pe caz de boală.

Nicolae Merin, beneficiar asociația ”Bucuria Darului” Brașov: În Italia, lucram ca șofer pe comunitate. Am stat șase luni aproape la recuperare, am fost rău, eram în scaunul cu rotile. Am ajuns în România, aici nu am făcut nimic. Am 1.340 de lei pensia de boală. Plătesc chirie aici, 200 de euro, plus întreținerea și toate astea. Mă salvează pensia de handicap, care e 395.

Elena Bularca, asistent social: Le facem o evaluare, îi vizităm și la domiciliu, vedem care sunt veniturile, ce nevoi sunt, evaluăm și celelalte nevoi și, dacă se încadrează în cerințele noastre, atunci primesc de la noi masă caldă sau pachet cu alimente.

Sânziana Vatră, purtător de cuvânt Asociația ”Bucuria Darului” Brașov: Cunoscând oamenii cu care noi avem de a face, ne-am dat seama că ei au mult mai multe nevoi, de asta am ajuns să îi ajutăm și cu produse de igienă, cu sobe, lemne, pe copii la educație, avem o căsuță pentru copii, dar și un cabinet stomatologic.

Și Direcția de Asistență Socială Brașov are în organigramă o cantină socială, dar nu poate ajuta oamenii pentru că nu are un spațiu adecvat. Serviciul a fost astfel externalizat, dar pentru un număr mai mic de beneficiari.

Monica Chelban, purtător de cuvânt Direcția de Asistență Socială Brașov: De la bugetul local se alocă subvenție pentru servicii sociale unui furnizor privat pentru un număr mediu de 350 de beneficiari pe lună.

Ajutorul de la stat este primit de Fundație abia de un an și jumătate, iar valoarea subvenției era de aproximativ 100 de lei pe beneficiar pe lună. Insuficient pentru a pregăti mese calde în fiecare zi.

Acum, activitatea fundației ”Bucuria Darului” mai este susținută prin donații, prin declarațiile de redirecționare a 3,5% din impozitul pe venit, în cazul persoanelor fizice, sau 20% din impozitul pe profit, în cazul persoanelor juridice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE